Hoeveel kost een zonneboiler precies?

Het kostenplaatje dat het opwarmen van water met zich meebrengt wordt vaak onderschat. Toch hoeft hier vandaag de dag absoluut geen hoog prijskaartje meer aan verbonden te zijn, in tegendeel. U kunt er namelijk ook voor kiezen om gebruik te maken van een zogenaamde zonneboiler. In het systeem van de zonneboiler wordt er gebruik gemaakt van zonnecollectoren die bij voorkeur op het dak van uw woning dienen te worden bevestigd. Door deze zonnecollectoren stroomt water welke door de UV-straling wordt opgewarmd. Het water wordt vervolgens naar het huis gestuurd waar het kan worden gebruikt voor de douche, het bad en ga zo maar door.

Relatief beperkte investering

Het investeringsbedrag dat nodig is voor het plaatsen van een zonneboiler is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij vooral aan de grootte van het zogenaamde voorraadvat, maar ook aan het aantal collectoren waar gebruik van wordt gemaakt. We geven u alvast graag een overzicht van de gemiddelde kostprijs die is verbonden aan het aankopen van zonnecollectoren:

Zonneboiler met 1 collector (100 liter) Gemiddelde kostprijs ongeveer 2.200 euro
Zonneboiler met 2 collectoren (100 liter) Gemiddelde kostprijs ongeveer 3.000 euro
Zonneboiler met 2 collectoren (200 liter) Gemiddelde kostprijs ongeveer 3.500 euro
Zonneboiler met 3 collectoren (300 liter) Gemiddelde kostprijs ongeveer 5.000 euro

Besparing

Bovenstaande is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar hoeveel kunt u nu daadwerkelijk besparen door het installeren van een zonneboiler? Wel, gemiddeld kan er door gebruik te maken van een zonneboiler een besparing worden gerealiseerd van zo’n 45 procent op de energiekosten voor warm water. Hoeveel u precies zult besparen is echter uiteraard afhankelijk van het type installatie waar u gebruik van maakt, maar ook van het gemiddelde verbruik. In de praktijk realiseert een zonneboiler doorgaans een gemiddelde opbrengst die gelijk staat aan 100 tot 300 kubieke meter gas per jaar. Door rekening te houden met de meest actuele gasprijs kunt u op basis hiervan zeer eenvoudig berekenen hoeveel u door het plaatsen van een zonneboiler echt kunt besparen. Zie ook subsidies zonnepanelen.

Gerelateerd