Hoe duurzaam is hout echt?

Veel mensen kiezen er vandaag de dag voor om gebruik te maken van veel hout in hun woning. Het kan daarbij gaan om bijvoorbeeld houten kozijnen, maar ook om een vloer uit hardhout en ga zo maar door. Deze keuze is op zich niet zo vreemd, want hout beschikt over enkele zeer interessante kenmerken. Niet alleen zorgt dit materiaal voor een meer dan degelijke isolatie, daarnaast ziet het er ook nog eens goed uit en is het bijzonder duurzaam… Althans, bij het laatste punt stellen veel mensen zich de nodige vragen, want is hout wel zo  duurzaam als iedereen denkt? Wij gaan er in dit artikel graag verder voor u op in!

Isolerende waarde van hout

Vandaag de dag is het bijzonder belangrijk voor mensen om tijdens de bouw van hun woning rekening te houden met het isolerende karakter er van. Wat dat betreft scoort hout uiteraard bijzonder goed. Hout is immers een materiaal dat er niet alleen zeer stijlvol uitziet, daarnaast zorgt het ook nog eens voor een prima isolatie waardoor de temperatuur in uw woning steeds min of meer gelijk blijft. Grote temperatuurschommelingen worden hierdoor definitief voorkomen. Wat dat betreft kunnen we dan ook gerust stellen dat het gebruik van hout zeer duurzaam te noemen is. Bekijk ook de mogelijkheden van een houten aanbouw.

Niet echt onderhoudsvriendelijk?!

Indien u er op een bepaald ogenblik bijvoorbeeld voor kiest om nieuwe kozijnen te plaatsen in uw woning kan het gebeuren dat u een beetje zult twijfelen in de keuze tussen de verschillende materialen. Hout neemt in dergelijke gevallen doorgaans altijd de bovenhand, niet alleen omdat het er goed uitziet, maar ook omdat hout de reputatie heeft bijzonder duurzaam te zijn. Toch is dat niet altijd het geval. Hout mag dan wel zeer milieuvriendelijk zijn, dat neemt niet weg dat het veel meer onderhoud vergt dan bijvoorbeeld kunststof. Ondanks het duurzame karakter van dit materiaal zult u toch het frequentere onderhoud voor lief moeten nemen. Zie ook: kunststof kozijnen.

Gerelateerd