Duurzaam toerisme

Bij duurzaam toerisme staan mensenrechten, cultuur en toerisme centraal. Dit betekent dat mensen die duurzaam op reis gaan, rekening houden met de lokale bevolking en de natuur daar. Toerisme is tegenwoordig steeds vaker gericht op duurzaamheid en veel organisaties spelen daar handig op in. Organisaties als Koning Aap en Sawadee bieden bijvoorbeeld duurzame georganiseerde groepsreizen aan.

Eisen duurzaam toerisme
Om daadwerkelijk onder duurzaam toerisme te mogen vallen, moeten organisaties en bedrijven voldoen aan verschillende eisen. Zo moet het toerisme goed zijn voor de welvaart van de lokale bevolking zelf. Ook moet de natuur in de omgeving worden beschermd. Het toerisme mag dus niet of zo min mogelijk beschadigend zijn voor de natuur daar. Ook moeten activiteiten klein zijn.

Duurzaam toerisme: hotels
Wanneer je op vakantie gaat, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van duurzame hotels. Deze hotels zorgen voor minder co2 uitstoot en hebben tevens een eerlijk loon voor de lokale mensen die in het hotel werken. In steeds meer vakantiebestemmingen heb je duurzame hotels.

Als toerist zelf
Wanneer je als toerist zelf op vakantie gaat en duurzaam bezig wilt zijn, dan kun je ook een hoop stappen ondernemen. Ga bijvoorbeeld op reis met de trein in plaats van de auto. Kies voor activiteiten die niet schadelijk zijn voor het milieu, zoals fietsen en kanovaren. Ook kun je bij lokale restaurants en boeren eten halen, in plaats van kiezen voor het eten bij grote ketens of resorts.

Gerelateerd