15 Tips milieubewust maandverband

Ben je milieubewust bezig met afval scheiden, verantwoord eten en een beter gebruik van energie en water? Dan heb je vast ook wel eens stil gestaan bij het gebruik van maandverband tijdens je menstruatie. Jaarlijks ontstaat er wereldwijd een grote afvalberg door het gebruik van maandverband en tampons. Je kunt echter gebruik maken van milieu verantwoorde producten die het milieu minder belasten. Een aantal tips.

  1. Katoenen maandverband.

Wasbaar maandverband, het bestaat echt en is aan een opmars bezig. Deze wasbare producten zijn vervaardigd van verantwoorde materialen waaronder bamboe, hennep en biologische katoen. Je kunt deze maandverbandjes steeds weer opnieuw gebruiken. De aanschafkosten liggen hoger dan de standaard wegwerp verbanden, het draagcomfort voelt echter meer natuurlijk aan.

  1. Wasbaar maandverband niet te warm wassen.

Gebruikt maandverband dat wasbaar is leg je eerst een paar uur in een emmertje met koud water. Daarna kun je ze met de gewone witte was mee wassen en worden ze superschoon en zijn direct klaar voor herbruik. Wassen doe je dan uiteraard met wasmiddel op basis van plantaardige ingrediënten.

  1. Dik of ultradun maandverband.

Maandverband is in uiteenlopende diktes met of juist zonder vleugels verkrijgbaar. De dunne varianten zijn vaak extra absorberend in vergelijking met de meer dikkere producten. Het is een persoonlijke keuze net zoals dat van toepassing is voor het gebruik van maandverband met vleugels. Waar de ene vrouw niet zonder vleugels kan zal de andere wel drie keer nadenken en een pak maandverband zonder vleugels kopen. Let bij het aankopen eens wat vaker op de materialen die gebruikt zijn om het maandverband te produceren. Huismerken zijn overigens vaak net zo goed als de dure van naam bekende merken.

  1. De menstruatie onderbroek.

In Europa wordt de menstruatie onderbroek langzaam maar zeker meer bekend. Het fenomeen vind haar oorsprong in Amerika en is daar in korte tijd bijzonder populair geworden. De menstruatie onderbroek is in verschillende ‘modellen’ verkrijgbaar en is opgebouwd uit verschillende laagjes. Het broekje kan gebruikt worden in combinatie met maandverband of een tampon, maar ook zonder gebruik van extra beschermende middelen doe het zijn ‘werk’. De broekjes kunnen keer op keer herbruikt worden. Na het dragen spoel je ze eerst af met koud water en dan was je ze op een lage temperatuur. Drogen doe je niet in de droger maar gewoon aan de lijn. Dit maakt de menstruatie onderbroek een bijzonder milieuvriendelijk alternatief voor maandverband.

  1. Wasbaar maandverband in de luieremmer.

Wil je overstappen op wasbaar maandverband maar heb je geen idee waar je de gebruikte verbanden in moet weken? Een luieremmer doet wonderen. Deze emmers hebben een afsluitbaar deksel. Spoel de verbanden voor met bijvoorbeeld biotex en daarna laat je ze meedraaien in de wasmachine.

  1. Wasbaar maandverband kun je zelf maken.

Om echt milieubewust bezig te zijn kun je overwegen om zelf je eigen wasbare maandverband te maken. Je neemt bijvoorbeeld een flanellen kussensloop met een stuk badstof. Het draagcomfort is zachter dan de wegwerpbare varianten. Oude slopen en badstof geef je bovendien een extra leven door ze te hergebruiken.

  1. Let op waar je maandverband weggooit.

Wegwerp maandverband gooi je direct na het gebruik weg. Vaak heb je hiervoor een handig oprol plastic zakje van je schone verband. Rol het gebruikte verband hierin en gooi het weg. Thuis kun je zelf aan afvalscheiding doen, ben je ergens anders dan ben je aangewezen op de afvalemmer die in het toilet staat. Restaurants, hotels en openbare gebouwen hebben vaak speciale emmers waar gebruikt menstruatie afval in gedeponeerd kan worden. Deze bakken worden vervolgens door gespecialiseerde bedrijven opgehaald en op professionele wijze vernietigd.

  1. Tampons zijn net zo milieubelastend als maandverband.

Ben je meer iemand die liever een tampon gebruikt? Tampons zijn net zo milieu (on)vriendelijk als wegwerp maandverband. Je bepaald zelf welke producten je het liefste gebruikt. Kijk bij het aankopen of er soms gebruik wordt gemaakt van FSC ingrediënten. Deze zijn beter voor het milieu en zo draag je toch bij aan een mindere belasting van je leefomgeving.

  1. Spoel niets door het toilet.

Bij het verschonen van zowel maandverband als tampons spoel je deze niet door het toilet. Naast het feit dat ze een verstopping kunnen veroorzaken met alle nare gevolgen van dien, is het ook veel beter om het afval te scheiden. Door hier bewust mee bezig te zijn doe je het milieu een groter plezier.

  1. Milieuvriendelijk alternatief voor maandverband en tampons.

Een menstruatie cup is het milieuvriendelijke alternatief voor tampons en maandverband. Deze cups hebben een levensduur van ongeveer 10 jaar. Het gebruik van de menstruatie cup is handig en je kunt de kunt de cup 10 tot 12 uur dragen voordat je deze ‘leegt’ en omspoelt.

  1. Waar koop je deze cups?

Wil je zelf het gemak ervaren van een milieuvriendelijke variant op maandverband? De menstruatie cups zijn op steeds meer plaatsen verkrijgbaar. Ook online is er een groot aanbod. Je kunt hierbij gelijk ervaringen lezen van vrouwen die de cups vaak naar volle tevredenheid en met een mindere belasting voor het milieu gebruiken.

  1. Duurzaam maandverband.

Je kunt tegenwoordig ook op andere manieren bijdragen aan duurzaam maandverband. Meerdere projecten zijn ontwikkeld om bijvoorbeeld meisjes in Uganda te steunen met wasbare maandverbanden. Deze meisjes kunnen dan ook gewoon naar school toe als ze menstrueren. Deelname aan deze projecten is besparend voor het milieu.

  1. Maandverband uit zetmeel en klei.

Nieuwe ontwikkelingen maken het tegenwoordig mogelijk om maandverband uit zetmeel en klei te maken. Hierdoor wordt het gebruik van milieuvervuilende ingrediënten tot een minimum beperkt. De productie hiervan zal nog wel een tijdje op zich laten wachten, maar er worden in ieder geval stappen ondernomen om de productie van maandverband meer te verduurzamen.

  1. Draag waar je jezelf comfortabel bij voelt.

Kies tijdens je menstruatie beschermende producten waar je jezelf goed bij voelt. Als dat producten zijn die het milieu minder belasten dan is dat mooi meegenomen.

  1. Let op de hygiëne.

Juist tijdens je menstruatie is hygiëne belangrijk. Let altijd op schone handen en schone producten die je regelmatig vervangt. Een tampon ‘vergeten’ kan bijvoorbeeld levensgevaarlijk zijn. Hou dus je eigen gezondheid altijd goed in de gaten. Het kan zijn dat je minder last hebt van huidirritatie door het gebruik van wasbaar maandverband. Probeer het gewoon eens uit.

Gerelateerd