15 Tips milieubewust vliegen

Net als veel andere Nederlanders kijk je het hele jaar uit naar je vakantie. Hiervoor neem je graag het vliegtuig. Zakelijk gezien heb je ook vaak geen andere keuze dan regelmatig in het vliegtuig te stappen. Ben je met het milieu bezig dan zijn er zeker mogelijkheden die klimaatneutraal vliegen betaalbaar houden.

 1. Vliegen is slecht voor het milieu.

Wist je dat een gemiddeld passagiersvliegtuig een uitstoot heeft die per persoon gemiddeld drie tot vier keer hoger ligt per kilometer dan een bus.

 1. Vermijd korte vluchten.

Veel rondreizen gaan nog al eens samen met een of meerdere binnenlandse vluchten. Je kunt in plaats van een binnenlandse vlucht ook kiezen voor een reis per trein of bus. Zo zie je niet alleen meer van het land waar je rondreist, je reist ook op meer milieubewuste manier. Hetzelfde geldt uiteraard voor kleine vluchten waar alternatieven voor beschikbaar zijn.

 1. Kies een bestemming dichterbij huis.

Wil je een zonnige strandvakantie? Realiseer jezelf dan dat het aan de Spaanse Costa’s minstens zo zonnig is als een tropische bestemming zoals Mauritius of de Seychellen. Door deze kortere afstand zit je minder lang in het vliegtuig en wordt het milieu minder belast.

 1. Neem minder vaak het vliegtuig.

Door minder vaak met het vliegtuig te reizen spaar je het milieu. Ga je meerdere keren per jaar op reis? Denk dan ook eens aan een bestemming die je op een andere manier net zo makkelijk kunt bereiken als met het vliegtuig. Heb je een verre bestemming uitgezocht? Probeer dan om wat langer weg te blijven. Zo heb je alle tijd om van je vakantie te genieten, veel te zien en draag je toch bij aan het milieu.

 1. Reis CO2 neutraal.

Steeds vaker is het mogelijk om via een extra betaling de CO2 uitstoot voor je vliegreis te compenseren. Hierbij kun je denken aan de aanplant van extra bossen. Luchtvaartmaatschappijen en ticketbureau’s bieden op regelmatige basis de mogelijkheid om een vrijwillige bijdrage te doen om op deze manier iets terug te doen voor het milieu.

 1. Milieucertificaat.

Klimaatneutraal en milieuvriendelijk reizen speelt ook bij reisorganisaties een grote rol. Je kunt de belasting op het milieu op een bepaalde manier compenseren. Enkele reisorganisaties en in de toekomst ook luchtvaartmaatschappijen denken daarom na over zogenaamde milieucertificaten. Dit soort certificaten stimuleert je als reiziger om een extra betaling te doen en zo bij te dragen aan een minder snelle opwarming van de aarde.

 1. Vliegtuigen en biobrandstof.

Een steeds groter aantal luchtvaartmaatschappijen maakt gebruik van biobrandstof en/of voert test vluchten uit met dit alternatief voor kerosine. Biobrandstof heeft als keerzijde dat de kosten een stuk hoger liggen dan de traditionele brandstofkosten. De grote productie van biobrandstof voor vliegtuigen komt langzaam op gang en naast KLM maken maatschappijen als onder meer Lufthansa, Continental Airlines en Virgin Atlantic gebruik van de biobrandstof.

 1. Efficiënte technologie in de nieuwste vliegtuigen.

Het belang van duurzaamheid is ook bij de vliegtuigbouwers doorgedrongen. Schonere motoren en een lager brandstofverbruik is ook in de luchtvaart van belang. Luchtvaartmaatschappijen houden hier bij de uitbreiding van de bestaande vloot ook meer rekening mee.

 1. Vlieg met een milieuvriendelijk vliegtuig.

Als je een vlucht boekt heb je doorgaans het type toestel niet voor het uitkiezen. Zowel Boeing als Airbus produceren toestellen die een stuk zuiniger zijn dan voorgaande types. Zo is de Airbus A319 15% zuiniger en heeft Boeing met de 787 Dreamliner een vliegtuig dat lichter, zuiniger en stiller is dan andere toestellen. Hierdoor wordt een gerekend op een brandstofbesparing die per passagier op maar liefst 20% ligt. Wist je trouwens dat vliegtuigen die gebruik maken van propeller aandrijving minder brandstof gebruik dan de bekende straalmotoren? Het bereik ligt daarentegen lager.

 1. Een directe vlucht belast het milieu minder.

Zeker voor continentale vluchten is een directe vlucht veelal geen probleem. Een vlucht zonder onnodige tussenlandingen geeft niet alleen minder geluidsoverlast ook het milieu wordt minder belast. Uiteraard is dit voor intercontinentale vluchten niet altijd mogelijk.

 1. Prijsvechters en chartervluchten.

Misschien klinkt het niet helemaal logisch maar de meeste prijsvechters én chartervluchten belasten het milieu minder dan de reguliere lijnvluchten. Dit geldt uiteraard als er wordt gevlogen met moderne toestellen. Door een meer hogere bezetting per vlucht wordt het milieu per passagier enigszins ontzien.

 1. Vlieg met een maatschappij die een moderne vloot heeft.

Wil je echt bijdragen aan een meer duurzaam milieu en toch vliegen? Bekijk dan bij de verschillende luchtvaartmaatschappijen met welke toestellen er wordt gevlogen. Je vindt deze informatie veelal op de website van de maatschappij. Vaak wordt er ook weergegeven met welk type toestel een bepaalde route wordt gevlogen. Zo kun je zelf op snelle manier zien of een luchtvaartmaatschappij daadwerkelijk bijdraagt aan het milieu.

 1. Ga met het openbaar vervoer naar het vliegveld.

Afhankelijk van de vertrektijd van je vlucht kun je overwegen om met het openbaar vervoer naar het vliegveld te reizen. Door de auto thuis te laten bespaar je enerzijds op brandstof- en parkeerkosten. Daarnaast is het openbaar vervoer nog altijd een van de minst belastende vormen van transport voor het milieu.

 1. Green Seats

Zowel ticketsites, reisaanbieders als de luchtvaartmaatschappijen zelf bieden steeds vaker zogenaamde Green Seats aan. Je betaald voor deze tickets doorgaans iets meer maar je doet indirect een bijdrage aan het milieu. Deze Green Seats kun je veelal als optie aanvinken op het moment dat je een vliegticket boekt. De extra bijdragen worden gebruikt voor de investering in duurzame projecten wereldwijd.

 1. Hou ook je vakantiebestemming schoon.

Ben je na een duurzame vlucht aangekomen op je vakantiebestemming? Hou dan ook hier rekening met het milieu. Laat bijvoorbeeld de airconditioning niet 24 uur per dag draaien en gooi afval in de daarvoor bestemde vuilnisbakken. Wees zuinig met water en elektriciteit en vergeet bovendien niet om te genieten van je welverdiende vakantie. Begin met het boeken van een Green Seat en lever je bijdrage aan een meer duurzaam milieu.

Gerelateerd