Haalbare tips om milieubewust te leven

Haalbare en duurzame tips om milieubewust te leven

Het is niet de bedoeling alles in het dagelijks leven onmiddellijk te veranderen. Dit lukt nooit…, maar probeer regelmatig een kleine verandering door te voeren. Leer anders denken…, het spaart niet alleen de natuur en het milieu, maar is ook voelbaar in uw geldbeugel. U zult versteld staan.

 1. De wasautomaat is op een na grootste verbruiker van water in een huis. Nieuwe water-en energie-efficiënte machines kunnen grote besparingen leveren op de elektriciteitsrekening, en de gebruikte technologieën in die machines kunnen het verbruik van wasmiddel beperken. Probeer op lage temperaturen te wassen. Een hoog toerental tijdens het centrifugeren zal de droogtijd verminderen. Dit is dan weer een besparing op de elektriciteitsfactuur bij het gebruik van de droogtrommel. Hang uw was buiten te drogen bij mooi weer.
 2. Gebruik producten zonder toegevoegd parfum. Veel geurende producten bevatten chemische stoffen die de luchtkwaliteit binnenshuis kan beschadigen en kunnen de huid en longen irriteren. Onder deze verstaan we ook wasverzachters voor het wassen van kleding.
 3. Het is niet nodig om uw vaat af te spoelen als u een vaatwasser heeft. De vaatwasser doet het werk. U moet dan enkel de etensresten verwijderen en uw filter wat vaker schoonmaken.
 4. Koelkasten en diepvriezers zijn goed voor één zesde van het energieverbruik in huis, selecteer de energie-efficiënte modellen bij het aankopen of het vervangen van deze toestellen. Indien mogelijk plaats je deze niet bij een warmtebron. Voor een optimale koeling verwijder je regelmatig het stof op condenser (rooster) aan de achterzijde van de koelkast. Ontdooi regelmatig uw vriezer.
 5. Laat bevroren producten in uw koelkast ontdooien. Het duurt iets langer, maar de koelkast verbruikt zo minder energie en het is gezonder.
 6. Het gemiddelde Europees gezin heeft twee televisietoestellen, een videorecorder en / of dvd-speler en drie telefoons. Deze home-elektronica kan meer energie verbruiken dan je zou denken. Als u de bestaande apparatuur vervangt kies dan voor energiezuiniger toestellen die uitschakelen bij niet gebruik. Schakel elektronische apparaten uit als u ze niet gebruikt. Zet ze niet op standby, want dan verbruiken ze nog altijd stroom. Electrabel biedt zelfs de mogelijkheid om elektrische apparaten vanop afstand aan- of uit te schakelen via de Smart Energy Box.
 7. Een laptop verbruik slechts een kwart van het vermogen in vergelijking met een desktop computer.
 8. Bij de aanschaf van een stofzuiger is het aan te raden er op te letten dat je ook een high-efficiency filter of HEPA-filter kan plaatsen op de luchtuitlaat van de stofzuiger. Deze filter vangt micro-stofdeeltjes op. Zo vermijdt je fijn stof in de huiskamer.
 9. Koolmonoxide is kleurloos en reukloos, maar kan dodelijk zijn. Gasfornuizen, ovens en boilers, kerosine kachels en barbecues, evenals auto’s, produceren koolmonoxide door verbranding. Plaats een koolmonoxide detector waar nodig.
 10. Kwik is in kleine hoeveelheden aanwezig in de buis-lampen, en in grotere hoeveelheden in oudere thermostaten en enkele lichtschakelaars. Deze items moeten worden ingeleverd bij een verzamelpunt voor chemisch afvalplaats.
 11. Installeer een programmeerbare thermostaat waarmee u automatisch de temperatuur kan verlagen wanneer er niemand thuis is of als het gezin slaapt.
  Plaats uw boiler als zo dicht mogelijk bij het punt van de hoogste gebruik (badkamer of keuken). Zo zal u water en energie besparen door het verminderen van de tijd om warm water te verkrijgen aan de kraan of douche.
 12. Vervang druppende of lekkende kranen, lopende wc’s. Zo heb je op 24 uur tijd een verlies van water waarmee je een volledig bad kan vullen. Je zou het haast niet geloven.
 13. Zet de verwarming minder op plaatsen die u niet gebruikt.
 14. Schakel de verlichting uit als u niet in de ruimte hoeft te zijn.
 15. Afstanden tot 1 kilometer doe je best te voet, afstanden tot 10 kilometer leg je in minder dan een halfuur af met de fiets, voor verplaatsingen verder dan 10 km kan je de auto of het openbaar vervoer nemen.

Heb je ook leuke tips, laat een reactie na onder dit artikel of neem contact op via onze contactpagina.

Lees ook: waterontharder info

Gerelateerd