17 Tips milieubewust activiteiten

Binnen- en buitenactiviteiten waarbij het milieu niet wordt belast. Milieuvriendelijke uitdagingen, uitstapjes en bezigheden worden op grote schaal aangeboden. Ben je op zoek naar een leuke activiteit die ook nog eens milieuvriendelijk is doe dan je voordeel met de onderstaande tips.

  1. Duurzaam watersporten.

Verspreid over het land vind je mogelijkheden om duurzaam te roeien, kanoën en vlotten te bouwen. Organisaties die zijn aangesloten bij SION, Sport Instructie en Organisatie Nederland bieden je duurzame en milieubewuste mogelijkheden om te sporten.

  1. Maak een toertocht met een trikke.

Het milieuvriendelijke alternatief voor de retro solex is de trikke. Je maakt op een elektrische driewieler een mooie toertocht die je kunt combineren met een smaakvolle lunch bomvol met streek- en seizoensproducten.

  1. Fietscrossen op een e-bike.

Beginners en gevorderde fietscrossers hebben veel plezier op een fluisterstille e-bike. Het voordeel van deze e-bikes is dat ze op groene energie rijden. Duurzaam voor het milieu en plezier gegarandeerd.

  1. Zwembaden met zonnepanelen.

Steeds meer zwembaden hebben geïnvesteerd in zonnepanelen voor onder meer de verwarming. Buitenbaden die hier gebruik van maken dekken de zwembaden ’s nachts af zodat de warmte beter bewaard blijft en er geen onnodige energie verloren gaat.

  1. Eco Tour voor volwassenen en kinderen.

Zowel in (school)vakanties als op afspraak kun je op meerdere plaatsen terecht voor een zogenaamde Eco Tour. Sport- en spelactiviteiten voor jong en oud worden gecombineerd met informatie over de natuur, gezond voedsel en een duurzame belasting van de natuur en eigen leefomgeving.

  1. Spelen met duurzaam hout.

Hebben de kinderen zin in een dagje speeltuin? Veel speeltuinen maken tegenwoordig gebruik van houten speeltoestellen die van duurzaam hout gemaakt worden. Duurzaam hout is hout dat gerespecteerd wordt om de natuurlijke groeiwijze. Met gebruik van duurzaam hout worden overigens ook steeds meer dierenweides en andere ontspanningsplaatsen ingericht.

  1. Ga duurzaam kamperen.

Een toenemend aantal campings biedt kampeergasten de mogelijkheid om duurzaam en klimaatneutraal te kamperen. Dit wordt gedaan door op het energieverbruik te letten en veelal maken onder meer sanitairgebouwen gebruik van zonnepanelen en zonneboilers. De toiletten worden doorgetrokken met behulp van opgevangen regenwater en de schoonmaak wordt gedaan met ecologisch verantwoorde producten en materialen.

  1. Groene vakantiehuisjes.

Particuliere verhuurders en vakantieparken dragen ook hun steentje bij aan een schoner milieu. Een toenemend aantal vakantiehuisjes en appartementen worden voorzien van milieubesparende maatregelen. Heb je zin in een duurzaam weekendje weg? Let hier dan op bij het boeken van je accommodatie.

  1. Milieubewust op vakantie.

Als je op vakantie gaat en toch aan het milieu denkt dan kun je eens wat minder vaak met het vliegtuig gaan of voor een directe vlucht zonder tussenlandingen kiezen. Maak je een rondreis waar binnenlandse vluchten bij zijn inbegrepen? Vervang deze vluchten dan voor een reis per trein. Zo heb je gelijk de kans om nog meer van je vakantiebestemming te zien.

  1. Neem geen verpakkingsmaterialen mee.

Uiteraard ga je met de nodige bagage op vakantie. Daar is niets op aan te merken. Je kunt echter wel zoveel mogelijk verpakkingen thuis laten en het afval scheiden zoals je dat thuis ook doet. Zo doe je nieuwe tandenborstels in je toilettas en de verpakking gooi je thuis weg. Door verpakkingsmaterialen zowel mogelijk thuis te laten voorkom je dat je eenmaal op je bestemming niet weet waar je de verpakking moet weggooien en komen ze ook niet op de verkeerde plaatsen terecht.

  1. Koop bij plaatselijke producenten.

Op vakantie is het niet alleen interessant om de smaken van de streek te proeven, je draagt ook bij aan het milieu. Koop verse producten bij de boerderijwinkel die vlakbij je vakantiewoning ligt of neem eens een kijkje op de lokale markt. Je koopt op deze manier producten die niet van ver getransporteerd moeten worden en die het milieu een stuk minder nadelig beïnvloeden. Vers gemaakt ijs bij een zuivelbedrijf smaakt trouwens ook overheerlijk en wordt bereidt van dagverse producten.

  1. Laat de auto staan.

Ga je er een dagje op uit? Maak dan gebruik van alternatieve vervoersmogelijkheden. Het openbaar vervoer bijvoorbeeld. Je hebt dan geen parkeerproblemen en je komt ontspannen op je bestemming aan. Zeker voor korte stukjes is het openbaar vervoer of de fiets een uitstekend alternatief voor de auto.

  1. Milieuvriendelijke sportscholen.

Lager energieverbruik en andere manieren van energie opwekken dringen ook steeds verder door in de samenleving. Sportscholen hebben ook de voordelen ontdekt van zonnepanelen en het vervangen van halogeenlampen door LED-verlichting. Informeer bij jouw sportschool welke maatregelen er zijn genomen op het gebied van duurzaamheid. Via nieuwsbrieven houden de meeste sportscholen hun leden en bezoekers regelmatig op de hoogte over nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast is het zo dat ook fitnessapparatuur meer duurzaam ontwikkeld worden. Ze gebruiken bijvoorbeeld minder energie dan de voorgaande modellen.

  1. Verantwoorde outdoorkleding.

Buitensporters hebben vaak speciale kleding om het sporten comfortabel en mogelijk te maken. Fabrikanten ontwikkelen duurzame materialen die onder meer gemaakt worden van biologisch katoen en hergebruikte materialen. Door hier op te letten als je een nieuwe outfit aanschaft voor je favoriete buitensport draag je bij aan het milieu. Zeker als je graag in de buitenlucht actief bezig bent weet je hoe belangrijk het milieu en de leefomgeving zijn.

  1. Duurzame verzorgingsproducten.

Een dagje naar het strand is niet compleet zonder de nodige zonnebrandcrème mee te nemen. Let bij het aanschaffen van verzorgingsproducten op de ingrediënten. Een natuurlijke zonnebrandcrème wordt gemaakt zonder de toevoeging van onder meer aardolie en bestaat volledig uit plantaardige ingrediënten. Milieuvriendelijke alternatieven zijn algemeen verkrijgbaar.

  1. Houdt de plaatselijke regelgeving in acht.

Maak je een wandeling, fietstocht of boottochtje door een natuurgebied? Verdiep je dan vooraf in de van toepassing zijnde regelgeving. Ga nooit buiten de aangegeven paden en laat geen sigarettenpeuken of ander afval rondslingeren. Ook in de natuurgebieden zijn voldoende afvalbakken aanwezig waar je gebruik van kunt maken. Hou je aan de opgegeven route en pluk niet zomaar bloemen, paddenstoelen en/of andere gewassen.

  1. Respecteer de natuur.

Het buitenleven is mooi, gevarieerd en uitdagend. Je kunt je steentje bijdragen om de natuur mooi te houden door rekening te houden met bomen, bloemen en dieren door respect op te brengen voor zowel je eigen leefomgeving als het gebied waar je gaat recreëren.

Gerelateerd