Haaltert wil duurzaam omgaan met energie aanmoedigen

Haaltert investeert in groene energie en wil duurzaam omgaan met energie en dit ook aanmoedigen.

Vandaag is een aannemer begonnen met het plaatsen van zonnepanelen op een aantal gemeentelijke gebouwen in Haaltert. Deze PV-installaties zullen straks voldoende groene stroom opwekken om in ongeveer de helft van het gemiddeld elektriciteitsverbruik van de 6 gebouwen te voorzien.

De huidige bestuursploeg wil in Haaltert milieubewust en het duurzaam omgaan met energie aanmoedigen.

Hoe doe je dat beter dan door dit zelf in de praktijk te brengen. Na de aanschaf van elektrische fietsen in november geeft het gemeentebestuur alweer het goede voorbeeld door op 6 van haar gebouwen zonnepanelen te laten aanbrengen. Deze komen op de daken van het Sociaal Huis, zaal ‘De Berwinne’, centrum ‘De Kouter’ en centrum ‘De Warande’ (bibliotheekgebouw) in Haaltert, de gemeentelijke loods in Kerksken en de Academie voor muziek, woord en dans in Denderhoutem.

Met een piekvermogen van 11 kWp zullen de nieuwe fotovoltaïsche zonnepanelen van de gemeente samen naar schatting jaarlijks 54 530 kWh aan groene stroom produceren. Dat is iets meer dan de helft van de 107 737 kWh die per jaar voor het gemiddelde elektriciteitsverbruik in deze 6 gebouwen samen nodig zijn.

Met een dergelijke optimale opbrengst bedraagt de verwachte terugverdientijd voor de installatie ongeveer 11,5 jaar.

Tegen eind februari zullen alle zonnepanelen geplaatst zijn, zodat het gemeentebestuur van Haaltert tegen half maart niet alleen van de eerste lentezonnestralen zal kunnen genieten maar ze ook optimaal zal kunnen gebruiken!

Op de foto poseren v.l.n.r. schepen van leefmilieu Astrid De Winne, burgemeester Veerle Baeyens en diensthoofd leefmilieu Johan De Smet

Gerelateerd