17 Tips milieubewust auto rijden

Zuinig rijden is fijn voor je portemonnee. Door meer aandacht aan zuinig rijden te besteden kun je zomaar 10% brandstof besparen en belast je het milieu ook een stuk minder.

 1. Gewicht van de auto.

Hoe zwaarder de auto is beladen hoe hoger het brandstofverbruik zal liggen. Haal alle overbodige items uit je auto en je zult zien dat je aanmerkelijk meer kilometers kunt maken dan met een volgeladen, zware auto.

 1. Geregeld onderhoud is belangrijk.

Zorg ervoor dat je stalen ros regelmatig voor een onderhoudsbeurt naar de garage gaat. Een goed onderhouden motor zorgt voor een optimaal rendement.

 1. Rij met gesloten ramen.

Ook al kan het soms erg lekker zijn om een raampje open te zetten, je auto verbruikt nu eenmaal minder brandstof als de ramen open staan. Een goede stroomlijn draagt bij aan een lagere milieubelasting.

 1. Laat de dakkoffer in huis achter.

Ben je net terug van vakantie? Probeer dan de dakkoffer zo snel mogelijk van de auto af te halen. Rondrijden met een dakkoffer zorgt ervoor dat de auto door zowel het gewicht als de veranderde stroomlijn een stuk meer brandstof verbruikt. Wil je dit voorkomen haal dan de dakkoffer gewoon van de auto af.

 1. Zorg voor een juiste bandenspanning.

Net zoals het onderhoud van de motor belangrijk is, is ook de bandenspanning van belang. Het is een kleine moeite om dit regelmatig te controleren. Zowel een te hoge als een te lage bandenspanning beïnvloed het brandstofverbruik van je auto nadelig.

 1. Tijdig schakelen.

Door zo vroeg mogelijk door te schakelen draait je motor soepel. Hoog optrekken en laat doorschakelen kosten extra brandstof. Probeer ook zoveel mogelijk met een constante snelheid te rijden. Let daarbij op de combinatie van een laag toerental dat in de hoogste versnelling wordt gereden.

 1. Maak jezelf het ‘nieuwe rijden’ eigen.

Je hebt vast wel gehoord van de term het ‘nieuwe rijden’. Dit betekent een aanpassing van je rijstijl waardoor je meer zuinig rijdt. Dit is van toepassing voor de nieuwe generatie auto’s maar kan ook prima toegepast worden als je auto wat al ouder is. Door het nieuwe rijden toe te passen gebruik je niet alleen minder brandstof er vindt ook een minder snelle slijtage van diverse auto onderdelen plaats.

 1. Bespaar op brandstof en energie.

Besparen op brandstof is één ding. Wist je dat je ook behoorlijk op het energieverbruik van je auto kunt besparen? Zet de airconditioning wat minder vaak aan en hetzelfde geldt voor de achterruitverwarming. Vraag jezelf ook eens af of je die stoelverwarming eigenlijk wel écht nodig hebt.

 1. Voorkom een al te hoge snelheid.

Het klinkt net zo logisch als dat het is: hoe sneller je rijdt, hoe meer brandstof je auto verbruikt. Je rijdt daarom beter een constante snelheid waarbij het toerental laag is en de versnelling zo hoog mogelijk. De meeste auto’s hebben een optimaal verbruik bij een snelheid die rond de 90 km per uur ligt.

 1. Doe je voordeel met autoaccessoires.

De nieuwste generatie auto’s is voorzien van allerlei handige hulpmiddelen die je helpen om brandstof te besparen. Hierbij kun je denken aan een slimme boordcomputer maar ook een toerenteller en een brandstofverbruikmeter. Als je eenmaal het voordeel van deze hulpjes hebt ontdekt wordt het een sport om steeds meer te besparen op brandstof.

 1. Korte stukjes zijn vaak duur.

Een gemiddelde automotor begint pas op te warmen na 5 kilometer efficiënt gedraaid te hebben. Dit geldt voor benzinemotoren, maar zeer zeker ook voor dieselauto’s. Rij je veel korte stukjes dan krijgt je auto weinig kans om op te warmen waardoor de slijtage, het brandstofverbruik én de uitstoot een stuk hoger liggen dan bij een warme motor.

 1. Uitrollen in plaats van remmen.

Vaak je zie het moment dat je moet stoppen tijdig aankomen. Laat je auto eens wat vaker uitrollen richting onder meer een stoplicht in plaats van abrupt de rem in te trappen. Naast brandstof bespaar je hier ook mee op de remmen en banden.

 1. Moet je wachten? Schakel de motor uit.

Hoe vaak komt het niet voor dat je met een draaiende motor staat te wachten voor een trein- of brugovergang? Ook als je op iemand staat te wachten die snel even een boodschap doet is het beter om de motor van de auto uit te schakelen. Je bespaart hier brandstof mee. Het terug starten van de motor verbruikt minder brandstof dan wachten met een draaiende motor.

 1. Trek niet te snel op.

Snel optrekken bij een stoplicht is soms best leuk. Het verbruikt echter wel meer brandstof dan langzaam optrekken. Probeer daarom zo langzaam mogelijk op te trekken. Let er wel een beetje op dat dit niet hinderlijk is voor medeweggebruikers en dat je niet doorslaat in ‘langzaam aan rijden’.

 1. Parkeren in de juiste richting.

Je auto ergens parkeren is een automatisme waar je doorgaans niet al te veel over nadenkt. Het is echter een gegeven dat een auto die in goede wegrijdt richting geparkeerd staat zuiniger is in het brandstof verbruik. Een koude motor verbruikt meer en als je eerst moet gaan manouvreren, zoals keren vanaf een parkeerplaats, komt dit het brandstofverbruik niet ten goede.

 1. Anticipeer op de drukte op de weg.

Zuinig rijden begint ook voor een groot gedeelte door een betere anticipatie. Door de gaspedaal tijdig los te laten beperk je het brandstofgebruik.

 1. Energiezuinige auto.

Is je oude auto aan vervanging toe? Bekijk dan de verschillende energiezuinige auto’s die tegenwoordig uitgebracht worden. Nieuwe auto’s worden meestal met energiezuinige motoren geleverd. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om een keuze te maken voor een elektrische auto of een hybride model. Zet de aanschafkosten af tegen het aantal kilometers dat je gemiddeld op jaarbasis rijdt en het gemiddelde brandstofverbruik. Door een goede vergelijking te maken weet je zeker of een energiezuinige auto bij je past en welk model het beste geschikt is. Alvorens een nieuwe auto aan te schaffen is het altijd handig om jezelf te verdiepen in de nieuwste technologiën en het aantal kilometer je kan rijden met een volle batterij als het om een elektrische auto gaat.

Gerelateerd