Luchtverontreiniging

Wat kunt u zelf doen tegen luchtvervuiling?
Bij luchtvervuiling is de lucht om ons heen verontreinigd door stoffen uit bijvoorbeeld uitlaatgassen. Denk bijvoorbeeld aan fijn stof, koolmonoxide en zwaveldioxide. Deze stoffen zijn ongezond, en hebben een slechte invloed op de luchtkwaliteit en het milieu. Lees hieronder hoe u zelf luchtvervuiling tegen kunt gaan en de lucht om u heen schoon en gezond kunt houden

Auto’s zijn grote luchtverontreinigers, door deze vaker te laten staan en de fiets te pakken of met het openbaar vervoer te reizen kunt u dit tegengaan. Vooral over korte afstanden is de auto een echte luchtvervuiler. Als u toch de auto vaak nodig hebt, kies dan voor een schone auto, de beste keuze is een elektrische auto. Laat uw auto zo nu en dan nakijken in een garage en zorg ervoor dat de katalysators goed werken, deze helpen tegen luchtverontreiniging.

Open haard
Open haarden en houtkachels veroorzaken veel luchtverontreiniging. Vooral als het windstil is buiten blijft de rook in de omgeving hangen. Deze rook is vervuild en erg ongezond, mensen met problemen aan de luchtwegen kunnen hier hinder van ondervinden. Als u toch wilt stoken, ga dan op zoek naar informatie om dit op een verantwoorde manier te doen.

Chemische producten
In vele huishoudens wordt veelvuldig gebruik gemaakt van chemische producten. Ongemerkt wordt door deze stoffen de lucht vervuild. Bij het gebruik van verf, oplosmiddelen en cosmetica komen vaak chemische stoffen vrij die de luchtkwaliteit aantasten. Ook het roken van sigaretten en de mest van huisdieren zorgt voor luchtverontreiniging.

Probeer deze tips in uw achterhoofd te houden en denk eens kritisch na over het gebruik van uw auto. Verlaag zo uw bijdrage aan de luchtvervuiling. Een schone lucht is prettiger en gezonder om in te leven en levert ook voor toekomstige generaties vele voordelen op.

Gerelateerd