Wie milieubewust leeft, verdient iets extra’s

Milieubewust leven heeft helemaal niets met geitenwollen sokken te maken. Je bent juist slim als je op je energieverbruik let. Ben je bewust van je energieverbruik, dan krijg je er vanzelf iets voor terug: een schoner milieu én een vollere portemonnee.

Bewustwording
Zodra je van je werk thuis komt, begint de energiemeter te lopen. Je zet de lampen aan, je stelt de thermostaat wat hoger in, je gaat koken, laat de koelkast net iets te lang openstaan en draait nog snel een wasje op 60 graden. De kinderen komen thuis, de televisie gaat aan en deze gaat niet meer uit tot je gaat slapen. Tijd om de was op te hangen heb je niet, dus dan maar in de droger. Voor het slapen nog even heet douchen om lekker rozig te worden en naar bed. Die droger zet je morgenochtend wel uit, als je het niet vergeet.

Helaas is voorgaande schets voor de meeste Nederlanders realiteit. We willen wel milieubewust leven, maar eigenlijk hebben we er geen tijd voor. En dat is zonde, want het is niet alleen goed voor het milieu, maar, eerlijk is eerlijk, ook voor je eigen portemonnee. We kunnen ons verdiepen in de energieprijzen waardoor we al veel besparen. Maar er is meer. Wie zich bewust wordt van zijn energiegebruik ziet niet alleen de meter naar beneden lopen, maar draagt nog bij aan een beter milieu ook.

Groener dan groen
Er zijn vele manieren om milieubewust te leven. Wassen op 30 graden, de thermostaat op een lagere temperatuur instellen, de stekker van elektrische apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact halen, koken met de deksel op de pan en het ganglicht niet laten branden zijn al een paar kleine voorbeelden die je energiegebruik aanzienlijk doen dalen. En als je voor groene stroom kiest in plaats van grijze stroom, draag je ook indirect bij aan een beter milieu. Zo kunnen we allemaal blijven genieten van een schone wereld.

Gerelateerd