Milieubewust en consuminderen

We worden allemaal steeds milieubewuster. De laatste jaren zijn steeds meer mensen die bewuster bezig zijn en termen als consuminderen hebben we allemaal wel eens gehoord. Maar, wat houdt dit eigenlijk in en hoe kun je dit toepassen?

Wat is consuminderen?
Consuminderen is ontstaan uit het woord consumeren. Het woord betekent dat je mindert in het consumeren. Consuminderen doe je omdat je bijvoorbeeld goed bezig wilt zijn voor het milieu en wilt besparen. Het gaat er ook om dat je meer uit het leven haalt. Genieten, door bijvoorbeeld de fiets te pakken in plaats van de auto en een route door het bos te nemen. Wanneer je ergens heen gaat, kun je je eigen drinken en eten meenemen. Ook kun je kijken of oude producten gerepareerd kunnen worden in plaats van dat je meteen iets nieuws koopt. Mensen die consuminderen kiezen vaak voor milieubewuste producten. Dit kunnen ze ook makkelijk doen, omdat ze minder onnodig geld uitgeven. Bij consuminderen geef je ook je oude spullen weg of ruil je ze met andere mensen die iets hebben dat jij kunt gebruiken. Maak eens een digitale e-card of wenskaart die je per mail of via internet verzend, of koop kaartjes van kringlooppapier of chloorvrij gebleekt FSC-papier.

Gierig?
Mensen die consuminderen worden vaak gezien als gierig. Dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. De meeste mensen die consuminderen doen dit vooral omdat ze graag op een goede manier met het milieu bezig zijn. Er zijn ook mensen die consuminderen omdat ze graag geld willen besparen. Iedereen heeft zo zijn eigen motieven.

Gerelateerd