Belgische zonnewagen in Abu Dhabi Solar Challenge

Belgische zonnewagen op podium in eerste Abu Dhabi Solar Challenge

De Belgische zonnewagen van het Leuvense Solar Team is als derde geëindigd in de Abu Dhabi Solar Challenge, de eerste race voor zonnewagens in Midden Oosten. Er namen 15 teams uit 10 landen deel aan deze race. De Belgen mikten op een plaats in de top drie maar zijn vooral tevreden over hun prestatie als eerste vierwieler.

Betrouwbaarheid troef
Dankzij een goede kwalificatie op het Yas Marina Circuit, het duurste F1 circuit ter wereld, mocht het Punch Powertrain Solar Team vrijdag als tweede aan de wedstrijd beginnen. Vlak na de start begon de zonnewagen voorzichtig aan de race. Het parcours was de dag voordien al verkent door het team, waardoor de ideale strategie toegepast kon worden. Door de voorzichtige start moest het team enkele teams voorlaten. Na de middag begon het team aan een inhaalrace en rukte vervolgens op naar de derde plaats.

Voor de tweede wedstrijddag kreeg het team een heel ander parcours voorgeschoteld. Het landschap had nogal wat reliëf met steile hellingen, in totaal 2300m aan hoogtemeters.

Het energiemanagement was essentieel om op een optimale snelheid de dag door te komen. Door de dag heen wisselden de top 5 wagens verschillende keren van posities. Op het einde werd het zeer spannend want de teams lagen op slechts enkele minuten uit elkaar.

Op dag drie ging alles volgens plan, met een ingestelde snelheid van 90km/u die afhankelijk van het landschap en de windsnelheid werd bijgestuurd. Een spannende strijd om de derde plaats kondigde zich aan. Het werd een evenwichtsoefening om het batterijpakket niet te ledigen voor het einde van de rit. In de laatste tientallen kilometers werd het erg spannend maar het lukte net. Een mooie derde plaats, vlak voor het Turkse en Australische team, werd behaald.

Vierwielers VS driewielers
Het Punch Powertrain Solar Team kwam aan als derde deelnemer, maar wel als eerste vierwieler uit de competitie. Tijdens de Abu Dhabi Solar Challenge strijden driewielers en vierwielers tegen elkaar in hetzelfde klassement. Hierbij zijn driewielers altijd in het voordeel qua rol- en luchtweerstand. Het feit dat de Belgische zonnewagen 80% van de driewielers achter zich kon houden, maakt de prestatie enkel meer verbluffend.

“De wagen heeft echt het beste van zichzelf gegeven. We hebben geen fouten gemaakt en onze eigen strategie gevolgd. Ik ben heel tevreden.” zegt Pieter-Jan Pattyn, piloot van de zonnewagen. “Het is een dubbele trots gevoel,” vult Thomas Delvaulx aan. “Ik ben zeer tevreden dat we zonder technische problemen derde zijn geëindigd.

Sterke concurrentie
De zonnewagenrace werd gewonnen door de zonnewagen van Michigan. Ze kwamen aan voor het lokale team. De Belgen zijn het erover eens dat hun concurrenten heel sterk waren dit jaar. Donaat Dieryck: “Als je kijkt naar de uitslag, mogen we heel blij zijn met onze top drie plaats. Vooral het feit dat beide teams met een driewieler rijden, maakt het praktisch onmogelijk om hen te kloppen.”
Het Belgische team kon naast wereldkampioen Tokai nog 7 andere driewielers achter zich houden.

Toekomst
Punch Powertrain uit Sint-Truiden is ook deze editie opnieuw de hoofdsponsor van het project. Maar ook een aantal nieuwe Belgische bedrijven hebben zich achter het project geschaard. Nu de zonnewagen over de streep gereden is, wordt er al volop naar de World Solar Challenge in oktober van dit jaar uitgekeken. Stef Vermeulen: “Het Belgische team behoort hier echt wel tot de wereldtop. Ik ben ervan overtuigd dat het nieuwe team hierop verder kan bouwen, en deze ervaring kan gebruiken bij hun deelname aan de World Solar Challenge in Australië later dit jaar. We hopen deze prachtprestatie te bevestigen”
Iedereen kan het team op de voet volgen op hun website (www.solarteam.be) op Facebook (www.facebook.com/solarteam.be) en op Twitter (www.twitter.com/solarteam_be)

Gerelateerd