Isolatie voor een woning

Isolatie voor de woning. De meest effectieve stap om een huis energiezuiniger te maken is om de juiste isolatie aan te brengen in de woning. Qua isolatie is er veel mogelijk voor een woning, afhankelijk van het type huis kunnen er keuzes gemaakt worden welke isolatie methode het best geschikt is voor een bepaalde woning.

Bij sommige huizen is het bijvoorbeeld onmogelijk om kruipruimte isolatie aan te brengen omdat er geen kruipruimte aanwezig is en bij andere huizen heeft dakisolatie de voorkeur omdat het dak totaal niet geïsoleerd is. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor het type isolatie dat het meeste rendement geeft voor een woning.

Kruipruimte- en vloerisolatie

De onderkant van een woning isoleren kan ook zeer effectief zijn omdat bij sommige woningen de kou vanuit de grond komt, vaak via een vochtige kruipruimte. Vloer of kruipruimte isolatie kan met de volgende materialen gebeuren: isolatieparels of schelpen in de kruipruimte, platen tegen de onderkant van de vloer, pur isolatie tegen de vloer, schelpen in de kruipruimte of thermokussens tegen de vloer.

De isolatie die tegen de vloer wordt geplaatst is meestal enkel om temperatuur in de woning tegen te houden terwijl de schelpen en isoparels in de kruipruimte er zijn om eventueel water in de kruipruimte niet te laten stijgen in dampvorm tot de vloer. Wanneer er namelijk waterdamp tegen de vloer komt is er kans op optrekkend vocht en bijbehorende koude vloeren.

Dakisolatie

Één van de meest populaire manieren om een huis te isoleren is dakisolatie. Omdat warmte opstijgt klinkt het ook heel logisch om de bovenkant van een woning maximaal te isoleren. Het isoleren van een dak gebeurt met verschillende materialen: glas- of steenwol dekens, isolatieplaten van het materiaal xps, eps, pur of pir en de laatste mogelijkheid is om een vliering te vullen met isolatievlokken.

Welk materiaal het best bij een dak past is afhankelijk van het dak. Bij een recht toe recht aan dak is het makkelijker om platen te gebruiken dan bij bijvoorbeeld een dak met voel hoekjes en rondingen waar dekens meestal de voorkeur hebben.

Gevelisolatie

De laatste gangbare manier om isolatie aan te brengen in een huis is om de gevel te isoleren. Het isoleren van een gevel kan aan de buiten- en binnenkant of in de spouw van een muur. Wanneer de spouw geïsoleerd wordt gebeurd dit in de meeste gevallen met isoparels of vlokken en de binnen- en buitenkant van een muur wordt in de meeste gevallen geïsoleerd met isolatieplaten.

De kosten voor isolatie

De kosten voor isolatie wordt bepaald door de grote van het te isoleren oppervlak, het materiaal waar mee geïsoleerd wordt en wat er geïsoleerd moet worden.

Om duidelijkheid te krijgen over de prijzen voor uw isolatie wensen is het verstandig om bij verschillende isolatiebedrijven een offerte aan te vragen en te zien aan welke prijs u ongeveer aan moet denken. Zie ook: isolatie prijs en vloerisolatiekosten.

Gerelateerd