Waarom recyclen op verzet stuit

Toen de vuilniswagen nog gewoon langs kwam
Er was ooit een tijd waarin je het afval van jouw huishouden in een metalen vuilnisemmer had zitten. In die emmer zat een zwarte vuilniszak die je eens per zoveel dagen dichtknoopte en langs de weg zette. Er kwam een vuilniswagen langs gereden en alle vuilniszakken werden opgehaald en meegenomen. Die vuilniszakken hadden een veelkleurige inhoud. Van glazen potjes tot groente-afval; werkelijk alles werd in één zak meegenomen. Naderhand belandde de zak met inhoud en al in een verbrandingsoven waarna het afval werd verbrand. Dit was een situatie die het jarenlang heeft volgehouden. We waren een land waar de eenvoud overheerste; afval werd verbrand en er was niemand die dit erg vond.

Waarom afval slecht is voor het milieu
Deze manier van afvalverwerking mag dan wel heel gemakkelijk zijn; het is alles behalve goed voor het milieu. Bij het verbranden van zakken afval komt immers veel schadelijke uitstoot van CO2 in de lucht vrij waardoor het milieu enorm te lijden heeft onder onze gemakzucht. Afval verwerken is dan ook behoorlijk geavanceerd geworden sinds de overheid met nieuwe milieumaatregelen kwam. Sinds het moment dat er voor het eerst aandacht werd besteed aan het milieuprobleem door afvalverbranding wordt het steeds wat ongezelliger in de Nederlandse voortuinen.
Hoeveel containers staan er in jouw voortuin
De huishoudens anno nu hebben een voortuin die steeds meer op een afvalverwerkingsstation gaat lijken. Eerst was het nog zo dat er een GFT bak stond waar groente, fruit en tuinafval in werd gegooid en een restafvalbak waar de rest van het afval in werd verwerkt. Wie vandaag de dag in een voortuin kijkt ontdekt tot zijn grote schrik niet twee maar soms wel vier afvalbakken. De derde bak die namelijk een aantal jaren geleden zijn intrede deed in de tuin was de papierbak. Alle afval van papier en karton werd hierin ingezameld. Het bleek de perfecte oplossing want papier – wat heel gemakkelijk te recyclen is – werd gescheiden ingezameld. Met een drietal containers in de voortuin kon men nog wel aardig leven. Een aantal jaren kabbelde het zo voort tot er in de supermarkt aparte vuilniszakken kwamen te liggen. Het waren de zakken voor het plasticafval. De Plastic Heroes deden hun intrede.

Een tuin die steeds meer op een kliko-park gaat lijken
De plastic zakken bij de supermarkt om het plastic afval in weg te gooien bleken een matig succes. Een enkeling ging fanatiek over tot het scheiden van het huishoudelijk afval en het plastic werd netjes apart ingeleverd. Petflessen, melkcans en ga zo maar door; werkelijk alles van plastic werd apart gehouden waardoor de restafvalbak niet meer zo vol zat en het plastic gemakkelijk kon worden verwerkt. Plastic is een materiaal wat zich net als papier gemakkelijk laat oversmelten tot nieuwe plastic producten. Het klinkt als een positieve ontwikkeling maar het feit is dat je steeds meer je best moet doen om nog normaal in je voortuin te kunnen zitten. De ruimte wordt namelijk steeds meer ingenomen door kliko’s.
Een toenemende weerstand tegen kliko’s
Woningeigenaren die een eigen tuin hebben zijn hier doorgaans heel erg trots op. Ze doen hun best om van dat kleine stukje grond voor hun huis iets moois te maken. Er wordt soms een zitje op geplaatst, en er staan mooie bloemen en planten in bakken in uitgestald. Een voortuin die met zoveel zorg wordt ingericht en onderhouden vraagt dan ook niet om nog een kliko in een schreeuwerige plastic uitvoering erbij. Het esthetische aspect legt het dan ook behoorlijk af tegen het mooie ethische aspect wat inhoudt dat je zuinig met het milieu moet omgaan. Al die kliko’s die in de Nederlandse tuinen staan zorgen voor flink wat weerstand.

Alles belandt in één oven
Frustrerend is het dan ook voor diezelfde mensen om te zien hoe het afval van de plasticwagen vooralsnog belandt tussen het restafval in de verbrandingsoven. De inzamelmethoden zijn steeds geavanceerder, maar de verwerking van dat afval heeft nog een lange weg te gaan voordat je echt mag spreken van een rendabel systeem waarbij mensen het milieu sparen en het afval op een efficiënte manier wordt verwerkt. Zolang de overheid dit probleem nog niet heeft aangepakt zal er altijd weerstand blijven tegen recycling.

Gerelateerd