Ben je toe aan een nieuw interieur of wil je je woning een andere uitstraling geven, dan kun je jezelf afvragen wat je kunt doen om milieubewuste keuzes te maken. Kleine aanpassingen betekenen voor je leefomgeving soms een groot verschil. Tips die je ter overweging mee kunt nemen.
- De impact van je interieur op het milieu.
Meubels, verf, vloerbedekking en decoratie hebben allemaal een bepaalde impact op het milieu. Let op de materialen waar de producten van zijn gemaakt en hoe lang de levensduur van tapijt en parket is. Door voor een langere levensduur te kiezen bespaar je op zowel energie als het gebruik van grondstoffen.
- Milieuvriendelijke materialen.
Als je nieuwe accessoires voor in je woning aanschaft let dan op de milieuvriendelijke en hernieuwbare materialen. Deze materialen belasten het milieu in mindere mate. Denk hierbij onder meer aan bamboe en hout.
- Tweedehands meubelen zijn trendy.
Neem ook eens een kijkje tussen de tweedehands spullen. Vaak vind je unieke meubels die met een nieuw laagje verf de blikvanger in je woonkamer worden. Het opknappen van meubels geeft doorgaans ook meer voldoening dan de aankoop van nieuwe producten die je zo neerzet.
- Afgedankte meubelen breng je naar de kringloopwinkel.
Breng je oude meubels naar de kringloopwinkel. Je hoeft niet naar de gemeentelijke milieustraat om je interieur af te voeren. De kringloopwinkel is een prima alternatief en bovendien krijgen je meubels een tweede kans en wordt het milieu ontzien.
- Meubels en accessoires van gecertificeerd hout.
De ontbossing is al jaren een probleem, de aarde heeft nog altijd meer bomen nog. Je draagt hier je steentje op een positieve manier aan bij door voor gecertificeerde houtproducten te kiezen. Het FSC keurmerk verzekerd je van hout dat afkomstig is van duurzaam beheerde bossen.
- Bamboe is hot.
Bamboe is supersterk en een grassoort. Bamboe heeft als bijkomend voordeel dat het een snelle groei kent. Daarnaast is het een nieuw opkomend bouwmateriaal dat op meerdere vlakken inzetbaar is. Naast het feit dat bamboe het milieu nauwelijks belast is het bijzonder licht en flexibel waardoor het onder meer gebruikt wordt voor de fabricage van meubelstukken.
- Maak gebruik van gerecylede materialen.
Let tijdens het shoppen naar materialen en mode accessoires op bij de samenstelling van materialen. Gerecyclede materialen belasten het milieu een stuk minder. Dit komt omdat er minder grondstoffen en energie nodig zijn om ze te bewerken en verwerken tot nieuwe bruikbare items. Steeds vaker zie je ook meubels die gemaakt zijn van bioplastics.
- Repareerbaar en demonteerbaar is beter voor het milieu.
Het is niet altijd en overal mogelijk om meubels te vinden die van gerecyclede materialen gemaakt zijn. Wat je dan kunt doen is zoeken naar vergelijkbare modellen die tenminste onderdelen hebben die je kunt laten recyclen. Als je dan ook nog een product aanschaft dat handig te repareren en/of te demonteren is heb je langer plezier van je nieuwe aankoop. Dit is niet alleen beter voor het milieu het scheelt ook aardig in je portemonnee.
- Let op de toxiciteit van je nieuwe aanschaf.
Wist je dat je meubels ongemerkt giftige stoffen vrijgeven? Dit zijn vluchtige organische stoffen die onder meer in lijm, coatings en brandvertragers zitten. Het spreekt voor zich dat deze stoffen de gezondheid niet direct bevorderen. Ze dragen bovendien bij aan de negatieve belasting van het milieu. Meubelfabrikanten en accessoire ontwerpers zijn zich steeds vaker bewust van de negatieve invloed die deze stoffen hebben en zoeken naar mogelijkheden die net zo effectief zijn maar met een mindere invloed op het milieu. Lees daarom aandachtig de productbeschrijving van het nieuwe bankstel dat je op het oog hebt en zie welke materialen er gebruikt zijn.
- Koop meer lokaal.
Je belast het milieu een stuk minder door bij plaatselijke winkeliers te kopen. Je ondersteunt hierdoor niet alleen de middenstand in je eigen omgeving, je bespaart bovendien op transport en verzendkosten die het milieu nadelig beïnvloeden.
- Waar koop je nieuwe meubels en accessoires?
Online vind je veel informatie over fabrikanten en leveranciers van meubelen en bijpassende woonaccessoires. Bedrijfsdoelstellingen bevatten vaak ook een duurzaamheidsstrategie die een onderneming tracht na te streven. Verdiep je hier vooraf in, je weet dan met wie je te maken hebt en op welke wijze een producent het milieu minder tracht te beïnvloeden.
- Denk na voordat je iets nieuws koopt.
Iets nieuws kopen is altijd leuk. Maar je kunt wel vooraf nadenken wat je met het product doet nadat het zijn levenstijd achter de rug heeft. Gooi je het weg of breng je het naar de kringloopwinkel zodat het niet onnodig tussen de afvalbergen terecht komt. Door hierover vooraf na te denken draag je op je eigen manier bij aan het milieu.
- Milieubewuste verf.
Wil je je interieur van een nieuw kleurtje voorzien of ga je de houten kozijnen verven? Kies dan voor een verf die het milieu niet zo belast. Door te zorgen dat de ondergrond goed is en de verf een hoge dekkingsgraad heeft ben je op redelijk verantwoorde wijze bezig. De hoge dekkingsgraad zorgt ervoor dat je minder lagen aan moet brengen om het oppervlak mooi te schilderen. Hierdoor heb je uiteindelijk minder verf nodig.
- Maak schoon met duurzame schoonmaakmiddelen.
Ieder interieur moet regelmatig schoongemaakt en onderhouden worden. Wil je dit doen met het milieu in je achterhoofd, maak dan gebruik van ecologische schoonmaak- en reinigingsmiddelen die het milieu minder schade toebrengen. Vaak zijn ouderwetse producten als groene zeep en schoonmaakazijn prima vervangers voor de chemische schoonmaakmiddelen die je in het aanrechtkastje hebt staan.
- Geniet van je inrichting.
Vergeet vooral niet te genieten als je iets aan je interieur veranderd of als je nieuwe woningaccessoires koopt. Het milieu ontzien is prima en vaak draag met je kleine aanpassingen op je eigen manier bij aan een lagere belasting voor het milieu. Eens je hebt ontdekt waar je op moet letten gaat het besparen vanzelf.