15 tips voor milieubewust verbouwen

Verbouwen is een grote onderneming die nogal wat aankopen en werk van je kan vergen. Hierbij komen allerlei factoren spelen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Er is overigens een groot aantal dingen dat je kunt doen om dit toch zo veel mogelijk te voorkomen. Hier vijftien tips voor milieubewust verbouwen.

  1. Zorg voor een goede ventilatie
    Een goede ventilatie is duurzaam en bespaart energie, maar voorkomt ook het ophopen van schimmel en allerlei andere stoffen. Deze stoffen kunnen zorgen voor ziekte en allerlei klachten. Zorg ervoor dat de ventilatie automatisch hoger wordt gezet bij allerlei bezigheden in huis, zoals drogen, koken en douchen.
  2. Gebruik sloopmateriaal
    Wanneer er iets helemaal nieuw gebouwd moet worden, gebruik dan alleen sloopmateriaal. Hiervoor zijn bijvoorbeeld genoeg kringlopen voor bouwmaterialen, en ook op marktplaats kan je een hoop sloopmateriaal vinden dat zeer geschikt is voor hergebruik.
  3. Vind een doel voor sloopmateriaal
    Moet je zelf slopen tijdens het verbouwen, probeer dan zo min mogelijk sloopmateriaal naar de vuilnisbelt te brengen. Een groot gedeelte zou je zelf nog kunnen gebruiken voor allerlei doeleinden. Je weet nooit waar het nog van pas zal komen, dus houd het tot je klaar bent met verbouwen. Wanneer je het sloopmateriaal echt niet zelf kunt gebruiken, breng het dan naar een kringloop voor bouwmateriaal of zet het op marktplaats. Zie ook: kosten architect.
  4. Neem een ontwerp dat energie opwekt
    Wanneer je een gebouw geheel of voor het grootste gedeelte opnieuw bouwt, ga dan eens op zoek naar mogelijkheden om zo veel mogelijk je energie zelf op te wekken. Er zijn veel mogelijkheden waarbij je bijvoorbeeld gebruik kunt maken van zonne-energie of windenergie.
  5. Zorg voor intensief gebruik van ruimtes
    Zorg ervoor dat er goed gebruik wordt gemaakt van alle ruimtes. Bouw geen ruimtes onnodig aan het huis vast, puur om een extra ruimte te hebben. Het zou jammer zijn van alle energie, materiaal en moeite die er in de ruimte is gestoken wanneer deze niet eens goed gebruikt wordt.
  6. Ga voor dakgroen
    Een manier om bij te dragen aan de afname van koolstofdioxide in de lucht, is door planten op het dak te plaatsen. Je kunt hier bijvoorbeeld mossoorten en dergelijke laten groeien, of je kunt gaan voor een complete daktuin. Dit is ruimtegebruik op z’n efficiëntst, en bovendien is tuinieren een leuke hobby. Een dakdekker kan je hierbij helpen.
  7. Installeer een regenton
    Water is helemaal gratis. Het enige wat je hoeft te doen om dit te krijgen, is het buiten neerzetten van een ton. Om dit water goed te kunnen gebruiken, is het overigens raadzaam de ton zodanig aan te sluiten, dat je het regenwater bijvoorbeeld als doorspoelwater voor het toilet kunt gebruiken.
  8. Zorg voor een goede isolatie
    Om te voorkomen dat je bakken met energie verspilt, is het belangrijk dat de isolatie in het gebouw optimaal is. Wanneer dit niet het geval is, gaat een deel van de warmte in je huis verloren, en stapelen de stookkosten zich op.
  9. Installeer een hoogrendementsketel
    Een andere manier om energieverspilling te voorkomen, is door het installeren van een hoogrendementsketel. Deze ketel gebruikt werkelijk alle energie, dus ook de restenergie die normaal gesproken via de schoorsteen verdwijnt. Dit bespaart wel zo’n vijftien tot twintig procent aan stookkosten in vergelijking met een gewone CV-ketel. Ook heeft een HR-ketel een langere levensduur dan een CV-ketel. Gemiddeld gaat een hoogrendementsketel twaalf tot vijftien jaar mee.
  10. Installeer een grijswatersysteem
    Een grijswatersysteem is een systeem waarbij gebruikt douchewater wordt opgeslagen, en hergebruikt kan worden als doorspoelwater voor het toilet. Op deze manier maak je optimaal gebruik van je water.
  11. Wanneer je bestelt, bestel dan op maat
    Als je er toch voor kiest om materialen nieuw in te kopen, bijvoorbeeld omdat je wat je wilt niet tweedehands kunt krijgen, is het uiterst belangrijk dat je precies bestelt wat je nodig hebt, of hier zo dicht mogelijk in de buurt komt. Het is dus van belang dat je van tevoren goed de tijd neemt om te kijken wat de juiste afmetingen of hoeveelheden zijn.
  12. Gebruik duurzame materialen
    Bij materiaalgebruik is het ook belangrijk dat je let op de duurzaamheid van de materialen, of je deze nu nieuw inkoopt of tweedehands. Bij hout moet je erop letten dat je voor hout kiest dat niet van duizenden kilometers ver komt en een zeer korte levensduur heeft. Deze varianten zijn meestal wel het goedkoopst. Een voorbeeld hiervan is vuurhout. Ga liever voor hout uit Europa. Bij steensoorten is het belangrijk dat je kijkt naar de hoeveelheid transport, naar de manier waarop het is geproduceerd en naar de stoffen die hebben meegespeeld bij de productie. Wil je stenen in de tuin, ga dan voor stenen die zo veel mogelijk waterdoorlatend zijn.
  13. Installeer waterbesparende kranen
    Om honderden liters water per jaar te besparen, is het goed om waterbesparende kranen te installeren. Hierbij kan je denken aan een kraan die vanzelf uitgaan binnen een kleine tijdshoeveelheid of een kraan die minder water toelaat. Ook kun je gaan voor waterspaarders.
  14. Installeer lage temperatuurradiatoren
    Om meer energie te besparen, kan je denken aan het instaleren van een lage temperatuurradiator. Deze is in veel gevallen kleiner van omvang dan een gewone radiator. Een lage temperatuurradiator warmt de ruimte op met, zoals de naam al zegt, water met een lagere temperatuur. Toch warmt de ruimte voldoende op. Het is hierbij wel belangrijk dat de ruimte goed is geïsoleerd.
  15. Gebruik apps
    Er zijn veel verschillende applicaties die een goed overzicht bieden van de mogelijkheden binnen duurzaam en milieubewust verbouwen. Hierbinnen zijn allerlei deelonderwerpen waarover informatie verstrekken, zoals duurzame en minder duurzame bouwmaterialen, manieren om natuurlijk energie op te wekken en allerlei handige praktische tips tijdens het verbouwen.

Zie ook: checklisten verbouwingen.

Gerelateerd