19 Tips milieubewust op kantoor

Op kantoor is het mogelijk om duurzaam te werken. Je kunt op verschillende terreinen besparen en op deze manier bijdragen aan een schoner milieu. Hieronder een aantal praktische tips.

 1. Ga bewust om met kantoorartikelen.

Gebruikt papier kan op de achterkant gebruikt worden als kladpapier. Kies voor het gebruik van kringlooppapier met een FSC keurmerk. Hiermee bespaar je niet alleen geld, je doet ook een bijdrage aan het beheer van bossen wereldwijd. Steeds meer pennen, nietmachine’s en ordners worden op milieuvriendelijke wijze geproduceerd.

 1. Duurzaam vervoer van en naar kantoor.

Stap op de fiets, neem het openbaar vervoer of ga carpoolen met je collega’s. Je auto wat vaker laten staan is helemaal niet zo erg. Het bespaart je op jaarbasis behoorlijk wat brandstofkosten.

 1. Ontmoedig het gebruik van lease-auto’s.

Het is zo makkelijk, een lease-auto. Door fietsprogramma’s te introduceren en te wijzen op de mogelijkheden en (belasting)voordelen die het gebruik van het openbaar vervoer hebben bewijs je het milieu een grote dienst. Wil je toch in je lease-auto blijven zitten? Stap dan over naar een hybride of elektrisch model.

 1. Duurzaam kantoormeubilair.

Op het moment dat kantoormeubilair aan vervanging toe is dan kies je beter voor meubilair met het Milieukeur. De gebruikte materialen in deze meubelen belasten het milieu een stuk minder dan traditionele kantoormeubelen.

 1. Bespaar op energie.

Het is interessant om de ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing te volgen. Je kunt op kantoor besparen op zowel het verbruik van verlichting, elektriciteit en verwarming. Introduceer spaar- of LED lampen en kies desgewenst voor zogenaamde daglichtlampen. Daglichtlampen werken productieverhogend en dragen bij aan een betere gezondheid.

 1. Neem de kantine eens onder de loep.

Kantoorgebouwen zijn grootverbruikers op het gebied van koffie en thee. Kijk welke producten er bij jou in de kantine gebruikt worden en stap over op biologisch verantwoorde producten. Ditzelfde geldt voor het aanbod van lunchproducten.

 1. Koffiemokken in plaats van wegwerpbekers.

Vergeet die handige plastic wegwerpbekers. Kies voor al dan niet gepersonaliseerde mokken. Door het plastic te vervangen door duurzame mokken heb je op jaarbasis een stuk minder plastic afval.

 1. Energiezuinige elektronica.

Bij de aanschaf van zowel printers, computers als faxen kies je het beste voor apparatuur met een GEEA- of Energystar label. Dit soort apparatuur is voorzien van ‘powermanagement’ en zijn meer energiezuinig. Bedenk ook dat een inktjetprinter ruim 40% minder energie verbruikt dan een laserprinter. Kies altijd voor printers met aparte toners en inktpatronen. Zo kun je deze kleur voor kleur vervangen en gooi je geen halfvolle exemplaren weg.

 1. Groen in een kantoor doet het goed.

Het is een bekend gegeven dat een plant en wat meer groen in een kantoorruimte stimulerend werkt. Groen bevordert de werkprestaties en is bovendien goed voor het zuurstofgehalte in de lucht. Ze hebben immers een zuiverende werking.

 1. Klimaatneutrale post versturen.

Post en pakketjes versturen draagt bij aan een grote CO2-uitstoot. Je kunt ervoor kiezen om post op een klimaatneutrale manier te versturen. Hierbij compenseer je een bedrag wat door PostNL wordt geïnvesteerd in verschillende windmolenprojecten.

 1. Stap over op milieuvriendelijk schoonmaken.

Begin met het gebruik van ecologisch verantwoorde schoonmaakmiddelen. Werk je samen met een schoonmaakbedrijf? Maak dan afspraken over het gebruik van bepaalde schoonmaakmiddelen en zie er op toe dat er geen overbodige hoeveelheden water en reinigingsproducten gebruikt worden. Ecologische reinigingsmiddelen zijn net zo actief als de meer agressieve chemische varianten.

 1. Betrokken collega’s en medewerkers.

Het heeft weinig zin om in je eentje duurzaam te werken. Betrek je collega’s en medewerkers in de doelstellingen die je hebt om meer milieubewust te functioneren. Door samen de schouders er onder te zetten kun je in korte tijd veel meer bereiken.

 1. Betrek de klanten, afnemers en bezoekers van je kantoor.

Communiceren met klanten, afnemers en bezoekers is met behulp van onder meer social media makkelijk. Laat ze regelmatig weten hoe de doelstellingen vorderen en welke acties het kantoor onderneemt om meer milieubewust te werken.

 1. Introduceer afvalscheiding.

Het is op kantoor prima mogelijk om aan afvalscheiding te doen. Zet aparte bakken neer voor papier, karton, inktpatronen en overig afval. Gebruikte cartridges kun je laten afhalen door bedrijven die zich hierin gespecialiseerd hebben. Afvalscheiding komt het milieu ten goede en het is een kleine moeite om het kantoor hierin mee te nemen.

 1. Milieuvriendelijke relatiegeschenken.

Jaarlijks geef je relatiegeschenken weg om je klantenkring verder uit te breiden en bestaande klanten te laten weten dat ze gewaardeerd worden. Stap over op milieuvriendelijk geproduceerde geschenken en recyclebare verpakkingsmaterialen.

 1. Introduceer flexibele werkplekken.

Kantoorpersoneel werkt steeds vaker gedeeltelijk van huis uit. Richt daarom het kantoor zo in dat er flexibele werkplekken ontstaan. Gebruikers kunnen deze werkplekken snel aanpassen aan hun wensen. Dit vergroot de prestatiedrang. Houdt een vrije inrichting in gedachten en zorg voor voldoende daglicht.

 1. Maak gebruik van duurzame kantoorruimtes.

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorruimte? Nederland telt zat van bestaande kantoorgebouwen die zowel duurzaam zijn ingericht als vorm gegeven. Let er bij de inrichting op dat je gebruik maakt van duurzame of reeds gebruikte meubelen. Door hiervoor te kiezen belast je het milieu minder en bovendien is vintage op kantoor een duidelijke trend.

 1. Let op de bereikbaarheid van je kantoor.

Zorg ervoor dat je kantoor voor klanten en medewerkers bereikbaar is op uiteenlopende manieren. Een locatie dichtbij een station, metro- en/of bushalte doet vaak wonderen. Het haalt mensen uit de auto en je hebt geen parkeerproblemen. Medewerkers stappen automatisch sneller over op het gebruik van de alternatieve vervoersmogelijkheden als ze vlakbij kantoor uit kunnen stappen.

 1. Milieubewuste huisstijl.

Een logo en de uitstraling van je onderneming zijn belangrijk voor het imago van je kantoor. Laat een duurzame uitstraling ontwerpen waarin je duidelijk overbrengt dat het een milieubewust bedrijf is. De huisstijl draagt bij aan de bekendheid van je kantoor en is daarmee iets waar je goed over moet nadenken. Milieubewustheid speelt ook in de samenleving een steeds grotere rol en het is iets wat je zeker ter overweging mee neemt.

Gerelateerd