Groene energie is een verstandige keuze

Steeds meer Nederlanders worden bewuster en kiezen voor producten die beter zijn voor het milieu. Ook bij je energie zijn er verstandige keuzes. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor groene energie. Groene energie is elektriciteit die is opgewekt uit duurzame energiebronnen. Hierbij kun je denken aan windenergie, zonne-energie, waterenergie en zelfs energie opgewekt uit afval. Groene energie is de afgelopen jaren in Nederland alsmaar bekender geworden en steeds meer mensen besluiten om ook voor groene stroom te gaan.

Groene energie in Nederland
Groene energie is in Nederland beschikbaar sinds 2001 en vooral sinds 2010 is er een flinke groei te zien in consumenten en bedrijven die gebruik maken van deze duurzame energie. Sinds 2005 heeft de overheid deze energie gesubsidieerd. Tegenwoordig is groene stroom wel wat duurder dan de grijze stroom, maar voor mensen die graag bewuster bezig willen zijn is dit doorgaans geen probleem. Het verschil is overigens niet extreem groot en er komen ook steeds meer mogelijkheden van groene energie bij, waardoor het makkelijker wordt de stroom goedkoop aan te bieden.


Vormen van groene energie
De bekendste vormen van groene energie zijn wel de windenergie en de zonne-energie. We zien bijvoorbeeld steeds meer windmolens in ons landschap verschijnen. De meeste groene energie komt hier vandaan. Ook zijn zonnepanelen haast niet meer weg te denken en steeds meer bedrijven en consumenten laten zonnepanelen plaatsen. Minder bekend is de groene energie die wordt gehaald uit de verbranding van afval of energie die wordt opgewekt uit aardwarmte. Er zijn overigens nog veel ontwikkelingen, dus de kans is aanwezig dat er later nog meer vormen van groene energie bij zullen komen.

Gerelateerd