Groene stroom

Groene stroom, je hoort er tegenwoordig waarschijnlijk steeds vaker over. Vrijwel alle energieaanbieders leveren groene stroom en ook op televisie hoor je er steeds meer over. Waarom zou je eigenlijk kiezen voor groene stroom en wat is het precies?

Verschil groene stroom en grijze stroom?
Groene stroom is stroom die is opgewekt uit duurzame energiebronnen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan windmolens, waterenergie en zonne-energie. Deze opgewekte energie is milieuvriendelijk. Grijze stroom daarentegen is niet milieuvriendelijk en wordt bijvoorbeeld opgewekt uit energiebronnen die op kunnen raken, zoals steenkool en gas. Groene stroom is vaak duurder dan grijze stroom, maar dus wel een verstandige keuze.


Aanbieders groene stroom
Je ziet door de bomen het bos niet meer. Er zijn erg veel energieleveranciers die groene stroom aanbieden. In Nederland ben je namelijk volledig vrij om te bepalen wat voor een soort stroom je krijgt en energieleveranciers zijn zelfs verplicht om minimaal één keer per week de consument de mogelijkheid te geven om over te switchen van grijze stroom naar groene stroom, of juist andersom. Wanneer je op zoek gaat naar een aanbieder voor groene stroom, dan kun je het beste de aanbieders goed met elkaar te vergelijken. Kijk naar het aanbod, de prijs en de voorwaarden. Er zijn leveranciers die gespecialiseerd zijn in groene stroom en die ook precies kunnen laten zien waar je stroom vandaan komt. Bij andere bedrijven is dit minder duidelijk. Ook dit kun je bekijken wanneer je op zoek gaat naar een energieleverancier. Uiteindelijk moet je een aanbieder vinden die past bij jouw wensen en eisen.

Gerelateerd