15 Tips milieubewust bedrijf

Als ondernemer wil je graag je steentje bijdragen aan een grotere milieubewustheid binnen je bedrijf. Met de volgende tips ben je op de goede weg om je bedrijf meer milieuvriendelijk te laten werken.

 1. Neem het computergebruik onder de loep.

Veel bedrijven werken met meerdere computers. Door afspraken te maken over bijvoorbeeld de instelling powermanagement op computers bespaar je jaarlijks behoorlijk op de energiekosten. Je verbruikt minder energie en dat is ook goed voor het milieu. Waarom zouden computers bovendien dag en nacht draaien als er niemand op werkzaam is?

 1. Zet apparaten die niet gebruikt worden uit.

Veel printers, faxapparaten en overige randapparatuur staan hele dagen op standby, terwijl ze niet regelmatig gebruikt worden. Standby betekent dat het apparaat energie verbruikt. Energie die je kunt besparen. Als je uit zou rekenen hoeveel energie je bedrijf op jaarbasis zo ‘verspild’ schrik je. Vaak loont het ook de moeite om zogenaamde multifunctionele apparaten aan te schaffen.

 1. Stap over op milieuvriendelijke producten.

Koop producten voor je bedrijf die een FSC keurmerk hebben. Dit betreft zowel printpapier, meubelen en briefpapier. Door deze producten te kopen doe je een bijdrage aan duurzaam bosbeheer. Hierdoor worden zowel gemeenschappen, wilde dieren als bossen wereldwijd beschermd.

 1. Begin met recyclen.

Zorg ervoor dat binnen het bedrijf de mogelijkheid voor afvalscheiding bestaat. Dit kun je doen door papier, karton, plastic, blikjes en inktpatronen apart weg te gooien. Meerdere afvalbakken bieden hiervoor uitkomst.

 1. Gebruik minder papier.

Op jaarbasis wordt er door bedrijven heel wat papier verwerkt. Vaak is het overbodig om ieder e-mailtje uit te printen. Als je kunt besparen op het gebruik van papier zijn er minder bossen nodig die gekapt moeten worden. Wees consequent en je zult zien dat je op jaarbasis behoorlijk wat papier en geld uit kunt sparen. Oude vellen papier kunnen gebruikt worden om aantekeningen op te maken en anders is er altijd wel iemand binnen het bedrijf die kinderen heeft. Je maakt kinderen blij met papier om te tekenen en te knutselen.

 1. Introductie van duurzame koffie en thee.

Veel bedrijven zijn grootverbruikers van producten als koffie en thee. Duurzame koffie en thee dragen bij aan een beter milieu. De kosten hiervan liggen niet veel hoger dan die van traditionele producten. Duurzame producten zorgen ervoor dat je bedrijf indirect een bijdrage levert aan het toezicht op de plantages. Ook zorgen gecertificeerde boeren voor betere lonen, onderwijs, huisvesting en gezondheidszorg voor de plantagemedewerkers.

 1. Milieuvriendelijk woon werkverkeer.

Stimuleer medewerkers van je bedrijf om op een meer milieuvriendelijke manier aan woon werkverkeer te denken. Je kunt een carpool programma introduceren en medewerkers die dichtbij wonen stimuleren met onder meer een fietsprogramma. Daarnaast is het openbaar vervoer nog altijd een stuk minder belastend voor het milieu dan de auto. Thuiswerken kan ook een mogelijkheid zijn. Werknemers die een of twee dagen in de week thuiswerken belasten het milieu minder omdat ze niet met de auto hoeven te reizen. Informeer ook altijd bij je accountant naar de belastingvoordelen voor het bedrijf als je duurzaam woon werkverkeer probeert te stimuleren.

 1. Verlichting uitschakelen.

Zorg ervoor dat verlichting niet overbodig is aangeschakeld. Vaak is er overdag minder extra licht nodig dan op donkere momenten. Laat werknemers lichten van kantoorruimtes uitschakelen als er niemand aan het werk is. Vervang gloei- en halogeenlampen voor LED-verlichting. Het onnodig laten branden van verlichting binnen bedrijven en kantoren kost per jaar bijna net zoveel energie als de verwarming van een volledig huis gedurende een periode van 5 maanden.

 1. Verwarming en airconditioning.

Waar gewerkt wordt is het gebruik van verwarming en in de zomermaanden airconditioning niet weg te denken. Het is echter volstrekt overbodig om de verwarming voortdurend te laten branden. Wist je dat een verhoging van slechts 2oC op kantoor jaarlijks genoeg CO2 uitstoot produceert om een luchtballon mee te vullen en te laten vliegen? Hetzelfde geldt voor het gebruik van de airconditioning. Hoe aangenaam het in de zomer ook is, je kunt op jaarbasis veel energie besparen door de airco wat minder vaak en wat minder lang te laten blazen.

 1. Hoe is de isolatie van je bedrijf geregeld?

Zeker als je een bedrijfspand in eigendom hebt is het belangrijk om te kijken hoe het pand geïsoleerd is. Investeren in isolatie wordt soms door de overheid gesubsidieerd en het scheelt je daarnaast behoorlijk in de energiekosten. Warmte wordt immers langer vastgehouden waardoor je minder energie nodig hebt.

 1. Zet planten neer.

Een goede luchtkwaliteit verbeterd de werkomstandigheden binnen je bedrijf. Je kunt hiervoor planten neerzetten. Planten geven niet alleen sfeer aan een ruimte ze absorberen daarnaast als geen ander luchtvervuiling en verhogen het zuurstof gehalte in de lucht.

 

 1. Introduceer een duurzame kantine.

Voorzie de kantine van ecologisch verantwoorde producten. Hierbij kun je denken aan zogenaamde eerlijke koffie en thee. Wat je ook kunt doen is werknemers stimuleren om zelf een lunch mee te nemen in plaats van deze te bestellen en te laten bezorgen. Hiermee wordt bespaard op verpakkingsmateriaal en hoeft er geen bezorger op een brommertje te stappen om de bestelling af te leveren.

 1. Laat medewerkers meedenken.

Vaak hebben je collega’s en medewerkers ook ideeën over een meer duurzame belasting van het milieu. Luister hiernaar je kunt er altijd voordeel mee behalen. Je kunt ook een zogenaamde milieu ideeënbus introduceren. Praat regelmatig met elkaar, alleen door goed samen te werken kun je als bedrijf een duurzame werking nastreven.

 1. Informeer je klanten.

Je bedrijf heeft een klantenkring die je kunt informeren over de duurzaamheids doelstellingen die je als bedrijf nastreeft. Positieve reacties en meedenkende klanten zijn betrokken bij je bedrijf en helpen je op geheel eigen wijze om een bijdrage te leveren aan het milieu.

 1. Begin een groene campagne.

Laat iedereen weten dat je bedrijf een duurzaamheidscampagne is gestart. Je krijgt vaak bijval uit onverwachte hoek. Tegenwoordig is het niet moeilijk om je doelgroep te bereiken. Maak handig gebruik van de social media en zie hoe je groene boodschap zich over je klanten, leveranciers en producenten verspreid.

Gerelateerd