Duurzaam bankieren

Duurzaam bankieren is een term waar nog niet veel mensen bekend mee zijn. Wat s duurzaam bankieren en waar kun je dit onder anderen doen? Duurzaam bankieren wordt ook wel ethisch bankieren genoemd en milieu staat hierbij centraal. Maar ook wordt er gekeken naar de sociale gevolgen van bijvoorbeeld het aangaan van een lening.

Wat is duurzaam bankieren?
Bij duurzaam bankieren wordt er erg gekeken naar de doelstelling van de mensen die een lening willen. Iemand die wilt handelen in wapens, krijgt waarschijnlijk geen lening, maar iemand met een culturele vereniging heeft een grotere kans op een lening. Ook zijn banken die duurzaam bankieren aanbieden actief voor kleine bedrijven. Zo bieden bijvoorbeeld een microkrediet aan MKB bedrijven, die dit kunnen gebruiken als opstartkapitaal. Ook kijkt een bank die aan duurzaam bankieren doet altijd naar het milieu en zijn ze minder bezig met het behalen van winst.

Triodos Bank
De bekendste bank in Nederland die aan duurzaam bankieren doet, is Triodos Bank. Deze bank zit al ruim dertig jaar in het vak. Op hun website geven ze meer aan over hun werkzaamheden en de doelen die de bank wil bereiken. Ook kun je zien wat ze onlangs hebben gedaan op het gebied van duurzaamheid. Het is altijd mogelijk om een gesprek aan te gaan met één van de medewerkers en om meer informatie vragen. Zo’n informerend gesprek is verder volledig vrijblijvend, dus je zit niet direct ergens aan vast.

Gerelateerd