17 Tips milieubewust ondernemen

Milieubewust ondernemen is belangrijk voor het voorbestaan van je onderneming. Duurzaam ondernemen levert de onderneming een hoger rendement op en draagt bij aan een ruimere maatschappelijke betrokkenheid. Tips die je onderneming meer milieubewust maken dragen bij aan een betere toekomstgerichte visie voor iedere ondernemer.

  1. Je moet gewoon ergens beginnen.

Door gewoon te beginnen met milieubewust ondernemen zie je op een gegeven moment vanzelf de logica. Eens je de eerste stap hebt gezet volgt de rest vanzelf.

  1. Ontwikkel een stappenplan.

Zet voor je onderneming op papier welke duurzame ontwikkelingen je in wilt voeren om een bijdrage aan het milieu te doen. Door dit op papier te zetten vergroot je de kansen op succes.

  1. Hoe is de huisvesting van je onderneming geregeld?

Als je een bedrijfspand in eigendom hebt kun je zelf kijken hoe het energielabel is opgebouwd en wat je hieraan kunt verbeteren. Vaak betekent een investering in isolerende maatregelen een positieve verandering van het energielabel. Hiermee verhoog je de waarde van je pand en beperk je het gebruik van energie.

  1. Nieuwbouw of bestaande bouw?

In plaats van voor nieuwbouw te kiezen is het vaak een stuk minder belastend voor het milieu om een bestaand pand aan te kopen. Met de beschikbare duurzaamheidssubsidies kun je het pand isoleren.

  1. Bespaar op het verbruik van energie.

Jaarlijks verbruiken ondernemingen veel energie. Dit zowel in de vorm van elektriciteit als gas. Je kunt als ondernemer het energieverbruik beperken door de verwarming niet te hoog te zetten en deze ’s avonds en ’s nachts uit te schakelen. De aanschaf van HR-ketels helpt het verbruik nog verder te verminderen. Als besparing op de energiekosten kun je investeren in onder meer de aanschaf van milieuvriendelijke zonnepanelen.

  1. Schakel apparatuur na gebruik uit.

Wijs je werknemers en jezelf erop dat computers en andere apparatuur aan het einde van een werkdag uitgeschakeld worden. Dit voorkomt dat je ’s nachts apparaten hebt die op standby elektriciteit verbruiken. Uitschakelen is beter voor het milieu en bespaart op het energieverbruik.

  1. Stap over op energiezuinige hard- en software.

Werk je samen met een ICT-leverancier? Vraag dan eens naar de mogelijkheden van energiezuinige hard- en software. Steeds meer producenten van ICT producten stappen over op energie besparende programma’s en apparatuur.

  1. Neem logistieke maatregelen.

Lever je als onderneming producten uit aan afnemers en klanten? Stap dan over op een meer duurzame vorm van transport. Je kunt kijken naar welke gebieden de producten vervoert worden en deze ritten zoveel mogelijk combineren.

  1. Stimuleer groen woon werkverkeer.

Breng alternatieve vormen van vervoer in kaart. De auto is een van de meest vervuilende vormen van woon werkverkeer. Je kunt medewerkers stimuleren om te reizen met het openbaar vervoer of de fiets. Beter voor het milieu en bovendien ligt de gemiddelde kilometerprijs een stuk lager.

  1. Introduceer een mobiliteitsbudget.

In plaats van de gewaardeerde leaseauto zou je medewerkers een mobiliteitsbudget kunnen geven. Hierdoor stimuleer je het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen. Je kunt daarnaast verschillen aanbrengen in leaseregelingen en/of reiskostenvergoedingen. Door een hogere reisvergoeding te geven als iemand een duurzaam alternatief gebruikt trekt dit collega’s vaker over de streep om ook gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets.

  1. Thuiswerken en conference calling.

Een of meerdere dagen per week thuis werken bevordert de productiviteit van medewerkers en daar heb je als ondernemer baat bij. Tegenwoordig zijn er bovendien tal van mogelijkheden om vergaderingen via computer technologie te voeren terwijl je gesprekspartners zich op hun eigen locatie bevinden. Dit beperkt het aantal kilometers dat overbrugt moet worden om een vergadering bij te kunnen wonen.

  1. Flexibele werktijden.

Afhankelijk van het soort onderneming dat je hebt zou je kunnen overwegen om zogenaamde flexibele werktijden in te voeren. Laat je werknemers bepalen of ze na de drukke ochtendspits naar het werk komen. Hierdoor voorkom je dat mensen na een lange file al moe op het werk aankomen. Je helpt hierdoor mee aan het beperken van het file aantal en de vervuilende uitstoot van uitlaatgassen.

  1. Werk duurzaam samen met leveranciers.

Probeer om ook je leveranciers uit te dagen op het gebied van duurzaam ondernemen. Kijk eens naar het energieverbruik maar ook de materialen die bij de productie gebruikt worden en hoe jij deze eventueel kunt hergebruiken en dus recycleerd.

  1. Stap over op recycleerbare verpakkingen.

Veel producten die geleverd worden bij je onderneming zijn verpakt in materialen waar je eigenlijk niets mee kunt. Door over te stappen op verpakkingen die gerecycleerd kunnen worden verminder je de afvalberg en wordt het milieu minder belast. Je kunt recyclage ook bij je werknemers stimuleren door een systeem te introduceren waarmee afval binnen je bedrijf beter gescheiden wordt.

  1. Benut je bedrijfscapaciteit efficiënt.

Het kan voorkomen dat je als onderneming tijdelijk een vorm van overcapaciteit hebt. Dit kan zitten in kantoor- en of opslagruimte maar ook faciliteiten als kinderopvang en technische dienst. Deel deze met andere bedrijven.

  1. Gezonde werkomgeving creëren.

Niet alleen voor je medewerkers is een gezonde werkomgeving beter. Je hebt zelf ook een meer aangename werkplek die stimulerend en productieverhogend werkt. Dit kan zitten in de aanschaf van meer groen. Maar ook flexwerken is een manier om je werknemers tevreden te houden. Kinderopvang binnen het bedrijf voorkomt dat ouders veel extra kilometers moeten maken om kinderen naar de opvang te brengen. Het is zowel voor jezelf, je werknemers als het milieu beter om zaken te combineren.

  1. Blijf communiceren over duurzaamheid.

Het is helemaal niet erg als je de gestelde duurzaamheidseisen die je jezelf hebt opgelegd niet kunt waarmaken in het eerste jaar. Het is belangrijk om er over te communiceren met je werknemers, klanten, leveranciers en bezoekers. Door je doelstellingen openbaar te maken geef je mensen de kans om je hierin tegemoet te komen en actief met je mee te denken. Dit helpt vaak meer dan je wellicht in eerste instantie zou kunnen denken.

Gerelateerd