Colruyt Group koopt eerste in serie gemaakte waterstofwagen

Colruyt Group heeft als eerste bedrijf in België een Hyundai ix35 op waterstof besteld. De groep zet daarmee een extra stap richting meer milieuvriendelijke en schonere brandstoffen. Eerder al had Colruyt Group een testproject gestart met heftrucks op waterstof. Nu komt daar ook een test van een waterstofwagen bij.

 

• Eerste Hyundai ix35 FCEV verkocht aan Colruyt Group.
• Eerste klantverkochte waterstofwagen ooit in België.
• Hyundai is eerste autobouwer ter wereld die waterstofwagen in serie bouwt en commercialiseert.
• 594 km autonomie, 0-uitstoot, enkel water als restproduct.
• Eerste publieke tankstation in de steigers.

Colruyt Group heeft als eerste bedrijf in België een Hyundai ix35 op waterstof besteld. De groep zet daarmee een extra stap richting meer milieuvriendelijke en schonere brandstoffen. Eerder al had Colruyt Group een testproject gestart met heftrucks op waterstof. Nu komt daar ook een test van een waterstofwagen bij.

Duurzaam ondernemen zit in het DNA van Colruyt Group. De aanschaf van een waterstofwagen kadert in de permanente wil van de groep om onderzoek te voeren naar duurzame mobiliteit. Het is daarmee het eerste bedrijf dat dit soort wagen bestelt en zal testen. De medewerkers van Colruyt Group zullen de wagen, het gebruik en de inzetmogelijkheden uitvoerig testen en beoordelen. Op die manier wil het bedrijf meer leren over de voor- en nadelen van een wagenpark op waterstof. Die ervaring zal interessante kennis opleveren voor DATS 24, de brandstofleverancier van Colruyt Group en pionier in het commercialiseren van CNG. DATS 24 ziet CNG als transitiebrandstof tot op het moment dat waterstof ook klaar is om bredere schaal gecommercialiseerd te worden. Met deze aankoop wil DATS 24 de technologie op de voet volgen om met waterstof op langere termijn ook een pioniersrol op te nemen.

De medewerkers zullen de ix35 FCEV tanken aan het waterstoftankstation van Colruyt Group op de site van het distributiecentrum in Halle. In 2012 investeerde de groep daar in de productie van waterstof door middel van groene energie, hetzij via de windmolen en de zonnepanelen, hetzij via aangekochte groene stroom. Het tankstation wordt momenteel gebruikt om 5 vorkheftrucks op waterstof te laten tanken. Zo werden er eind maart 2014 meer dan 1.000 tankbeurten met waterstof geregistreerd op de site voor een totaal van bijna 1.400 kg waterstof. Midden juni zullen er 8 bijkomende vorkheftrucks op waterstof rijden op het distributiecentrum in Halle.

waterstofwagen

IX35 OP WATERSTOF

Hyundai is het eerste automerk ter wereld om waterstofwagens in serieproductie te bouwen. De ix35 FCEV heeft een zogenaamde brandstofcel aan boord die via een chemisch proces waterstofgas omzet in elektriciteit die de 100kW (136pk) sterke elektromotor aandrijft. Het enige restproduct daarbij is zuiver water.

In weze is de ix35 FCEV een elektrische wagen, maar hij heeft zijn eigen energiecentrale aan boord. De belangrijkste nadelen van een conventionele elektrische wagen (lange laadtijd, beperkte autonomie) zijn hier dus niet aan de orde. De ix35 laat zich in een 3- tot 7-tal minuten voltanken waarna de wagen een autonomie heeft (afhankelijk van de rijstijl en omstandigheden) tussen de 500 en 594 km. Bovendien behoudt de ix35 FCEV de functionele voordelen van zijn naamgenoten met verbrandingsmotor; de SUV heeft een ruim en functioneel vijfdeurs koetswerk met een hoge functionaliteit en een grote koffer. Dat maakt dat de ix35 multi-inzetbaar is voor alledaags en onmiddellijk gebruik.

Olivier Sermeus, Managing Director van Hyundai Belgium is bijzonder blij dat Colruyt Group de eerste is om een waterstofwagen aan te kopen: “Hyundai gelooft sterk in de toekomst van de waterstofwagen en we zijn bijzonder verheugd dat een bedrijf als Colruyt Group, als eerste zo’n wagen heeft aangekocht. Hun notoriëteit op het vlak van duurzaam ondernemen en groene mobiliteit zal zeker bijdragen in onze kennis rond het gebruik van waterstofwagens. We zullen dan ook nauw samenwerken rond dit project en het permanent samen monitoren.”

PUBLIEK TANKSTATION VANAF BEGIN 2015

Waterstofmobiliteit staat nog in de kinderschoenen in België. Hoewel Hyundai al sinds begin 2013 klaar is om wagens te leveren, ontbreekt het in België aan infrastructuur om de wagens te tanken. Op dat vlak zijn andere landen (zoals UK, Nederland, Denemarken,…) verder vooruit. Toch staat het eerste publieke waterstof tankstation in de steigers. Volgens de planning zal een eerste publiek station in Zaventem operationeel zijn tegen begin 2015. Hier zullen zowel personenwagens als autobussen op waterstof kunnen tanken .

De levering van de ix35 FCEV aan Colruyt Group is voorzien in de zomer.

hydrogen

Gerelateerd