Spelconsoles verbruiken steeds meer stroom

Spelconsoles verbruiken steeds meer stroom, je zou denken dat alle nieuwe apparaten steeds minder stroom zouden verbruiken. Niets is minder waar.

Dat consoles stroom verbruiken weet natuurlijk iedereen. Niemand weet echter dat de next-gen modellen enorm veel stroom gebruiken, zelfs meer dan een koelkast.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht. Zo verbruiken de PlayStation 4 en Xbox One zelfs energie meer dan de gemiddelde koelkast. Het onderzoek is gedaan naar zo’n beetje alle consoles van de afgelopen jaren, waarbij de studenten de apparaten hebben ingedeeld qua kosten. Deze kosten zijn per jaar gerekend als je alle consoles gemiddeld twee uur per dag aan hebt staan. We beginnen onderaan.

De Nintendo Gamecube kost voor een gebruik van twee uur per dag slechts 3 euro op jaarbasis. De originele Xbox en Wii zitten daar net boven met 5 euro per jaar. De tweede generaties van de PlayStation en Xbox nemen echter al een stap naar de grotere bedragen. Het is misschien nog niet zo heel veel, maar de PlayStation 2 kostte je per jaar 12 euro.

De Xbox 360 is echter een stuk duurder met 28 euro op jaarbasis. Daartussen zitten nog de Xbox 360 Slim, die al aanzienlijk minder stroom gebruikt met 17 euro en de PlayStation 3 Slim met 16 euro. De PlayStation 3 zit op zijn beurt weer net iets boven de Xbox 360 met 31 euro. In vergelijking met de next-gen consoles is dit nog niks. De PlayStation 4 verbruikt 44 euro aan stroom per jaar, waar je bij de Xbox One zelfs 46 euro moet betalen. De consoles worden dus steeds duurder in verbruik, waar de overige apparatuur in huis vaak zuiniger wordt. Een gemiddelde koelkast verbruikt bijvoorbeeld 38 euro per jaar, maar de nieuwe koelkasten zijn energiezuiniger met 16 euro op jaarbasis.

Het HIER klimaatbureau, dat meewerkte aan het onderzoek, zegt dat de oorzaak ligt bij het grafische vermogen. Ninetendo heeft echter het apparaat veel beter afgestemd dan Microsoft en Sony. Om energie te besparen raadt HIER aan om een Slim-versie te kopen, langer te doen met oudere consoles of de console uitzetten in plaats van stand-by. Energie vergelijken is nog steeds de boodschap. Raadpleeg daarom steeds het energielabel op de toestellen. Bron: www.xgn.nl

Gerelateerd