Milieuvriendelijke isolatie

Milieuvriendelijke isolatie

Isolatie in uw woning is een belangrijk aspect in onze hedendaagse samenleving. Dit geldt ook voor milieuvriendelijkheid. Om deze twee zaken te combineren, denkt men aan allerlei oplossingen zoals het benutten van vlas, schapenwol of hennep. Deze materialen zijn slechts enkele voorbeelden van de vele stoffen die men tegenwoordig gebruikt voor het isoleren van woningen. Regio Isolatie helpt u met het aanleggen van dergelijke isolering. Hieronder leest in meer detail over isolatie van vlas, schapenwol en hennep.

Vlas

Vlas is een veelgebruikt materiaal, dat men toepast op bijvoorbeeld schuine daken, vloeren en plafonds. Men wint deze stof uit linnen en is van nature een licht, maar stevig materiaal. De voordelen van vlas zijn er in veelvoud. Hierbij denkt u bijvoorbeeld aan het feit dat vlas een ‘ademende’ stof is, waardoor er geen vocht- of schimmelplekken ontstaan. Maar ook denkt u aan de grote mate waarin vlas recyclebaar is. Vrijwel het enige nadeel dat vlas bevat, is het feit dat vlas een stugge stof is en daardoor lastig te snijden. Volgens de Nederlandse classificatie NIBE is het gebruik van vlas als isolatiemateriaal de beste keuze.

Schapenwol

Naast vlas is schapenwol ook een hoge standaard voor isolatie. Het feit dat vlas de beste keuze is in gebruik, heft schapenwol op met zijn efficiëntie. Omdat het bestaat uit 100% dierlijke vezel van het schaap, is deze stof hernieuwbaar. Dat maakt dit materiaal ook bijzonder milieu- en diervriendelijk. Schapenwol is zeer efficiënt als het gaat om warmteregulatie bij elk seizoen, omdat het eenvoudig vocht opneemt en warmte binnenhoudt. Daar komt bij dat het brandwerend en zelfdovend. Men benut schapenwol in de isolatie van, net zoals vlas, daken, vloeren en plafonds, maar ook spouwmuurisolatie valt hieronder. Tot slot is deze stof geschikt voor het zuiveren van nare geurtjes in huis, omdat het deze neutraliseert. Bekijk ook: spouwmuurisolatie prijzen.

Hennep

Hennep is, zoals sommige misschien niet weten, een veelgebruikte stof voor het isoleren van uw woning. De plant groeit snel en is veelzijdig, wat inhoudt dat er verschillende soorten groeien uit een plant. Doordat het zo snel groeit, is het bijna onmogelijk voor onkruid om ertussen of erbij te komen, zodat weinig bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Gevelisolatie en dakisolatie zijn geschikt voor het plaatsen van hennepisolatie. Het is een schoon materiaal, wat betekent dat het weinig stof oplevert bij het aanleggen ervan. Daarnaast neemt hennep goed vocht op en zorgt het voor een optimale vochtregulatie in huis. Ten slotte heeft hennep goede akoestische eigenschappen, het remt echo’s en weerhoudt galmen in huis.

Gerelateerd