19 Tips milieubewust zaken doen

Duurzaamheid en een beter milieu spelen een steeds grotere rol in de samenleving. Milieubewust zaken doen is iets waar je je onderneming op in kunt richten. Draag je steentje ook op zakelijk vlak bij aan een meer groene omgeving.

 1. Schakel over op groene stroom.

Bedrijven gebruiken vaak veel energie. Stap daarom met je bedrijf over op zogenaamde groene stroom en draag bij aan een beter milieu.

 1. Voorkom onnodige energieverspilling.

Lampen die blijven branden en computers die dag en nacht draaien. Let beter op op het verbruik van energie binnen je onderneming. Wees consequent en gebruik alleen verlichting op plaatsen waar gewerkt wordt en zet computers aan het einde van de werkdag uit.

 1. Gebruik minder papier.

Niet alle e-mails moeten geprint worden. Wees selectief met welke informatie je afdrukt en welke je ook kunt opslaan. Door dit te doen bespaar je op jaarbasis veel uit aan papier. Het papier dat je gebruikt is het liefste voorzien van een FSC keurmerk.

 1. Reis milieuvriendelijk.

Laat die brandstof verslindende dure lease-auto eens wat vaker staan. Reis naar zakelijke besprekingen met het openbaar vervoer of stap over op een elektrische auto. Een beperking van de uitstoot stoffen komt het milieu aanmerkelijk ten goede.

 1. Stimuleer werknemers.

Laat je werknemers ook eens wat vaker thuiswerken zodat ze niet in de file terecht komen. Door dit te stimuleren hebben werknemers zelf ook meer oog voor het milieu en een duurzame manier van werken.

 1. Doe zaken met groene partners.

Steeds meer grote (inter)nationale bedrijven stimuleren groen zaken doen. Van de creditcard maatschappij tot de luchtvaartindustrie. Groen en een hart voor het milieu zijn tegenwoordig belangrijk voor een toenemend aantal ondernemers.

 1. Produceer dichtbij de onderneming

Het is minder belastend voor het milieu om de productie van je onderneming dichtbij te organiseren. Hiermee bespaar je op transportkosten en zijn de lijnen een stuk korter.

 1. Houdt de levenscyclus en recycling van producten in gedachten.

Ontwerp je producten met materialen die later gerecycleerd kunnen worden. Door hier vooraf rekening mee te houden blijven je klanten niet met producten zitten die het milieu negatief beïnvloeden.

 1. Investeer in duurzame contacten.

Laat je regelmatig informeren over de nieuwste ontwikkeling op het gebied van duurzaam zaken doen. Er ontstaan steeds meer netwerkgroepen die hier samen over praten en initiatieven ontwikkelen voor de zakelijke markt.

 1. Bepaal je doelstellingen en streef deze na.

Wil je echt duurzaam zaken doen? Zet dan (haalbare) doelstellingen voor jezelf op papier. Het is een goed gevoel als je tegen jezelf kan zeggen dat het gelukt is. Het bijstellen van doelstellingen gebeurt al gaande weg en zo wordt de duurzaamheid binnen je onderneming steeds groter.

 1. Laat je doelstellingen controleren.

Het is nutteloos en bovendien teleurstellend als je doelstellingen hebt die onmogelijk gerealiseerd kunnen worden. Laat daarom eens een deskundige naar je plannen en ideeën kijken. Zo vergroot je de kansen op succes.

 1. Betrek iedereen binnen de onderneming.

Doelstellingen worden samen behaald. Betrek daarom iedereen binnen je onderneming bij het nastreven van hetgeen je voor ogen hebt. Naast je medewerkers kun je ook klanten en afnemers bij dit proces betrekken.

 1. Pas je manier van zaken doen aan.

Nieuwe klanten en zaken partners hebben vaak ook groene doelstellingen. Door hier samen over te praten kun je nog meer bereiken en heb je een gemeenschappelijk doel.

 1. Duurzaam schoonmaken.

Als je een bedrijfspand hebt dat je regelmatig door een extern schoonmaakbedrijf laat onderhouden, vraag dan om gebruik van ecologische schoonmaakmiddelen. Steeds meer schoonmaakbedrijven stappen hier op over en bieden je als klant meer duurzaamheid. Dit zit ook in het gebruik van minder water en het gebruik van een goed doseersysteem.

 1. Draag bij aan duurzame projecten.

Reis je veel met bijvoorbeeld het vliegtuig om internationaal zaken te doen. Overweeg dan om een bijdrage te doen aan duurzame projecten. Dit soort projecten wordt regelmatig opgezet door zowel reisorganisaties als luchtvaartmaatschappijen en zijn wereldwijd verspreid.

 1. Vlieg ‘groen’.

Je kunt de uitstoot van CO2 tijdens je vliegreizen compenseren door het boeken van Green Seats. Diverse grote luchtvaartmaatschappijen stappen over op het gebruik van biobrandstof, ook hier kun je naar kijken als je je volgende vliegticket boekt.

 1. Beperk het gebruik van de airco.

Net zoals de verwarming verbruikt een airconditioning veel energie. Door hier zuinig mee om te gaan kun je veel geld besparen. Een airconditioning hoeft niet de hele dag te blazen. Doseert gebruiken en slim ventileren zijn een prima combinatie.

 1. Isolatie houdt je bedrijfsruimte op temperatuur.

Goed geïsoleerde panden laten minder warmte los. Door te investeren in isolatie is het in de koudere perioden van het jaar binnen meer aangenaam warm en heb je in de zomer ook een beter constante temperatuur.

 1. Neem je verantwoording op duurzaamheidsvlak.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met duurzaam zaken doen. Het milieu en de leefomgeving zijn niet alleen van belang voor jezelf en je klanten. Door je steentje bij te dragen geef je ook de generaties die nog komen een toekomst met een meer schoon milieu.

Gerelateerd